Skip to main content

O Festivalu Maribor 2023

Z roko v roki

Glasba se nas verjetno tako globoko dotakne zato, ker zmore izraziti tisto, kar zavest zgolj sluti. Tega so se zavedali umetniki od samih začetkov človekove ustvarjalnosti, zato je bila glasba dolgo neločljivo prepletena z besedno umetnostjo. V modernem času sta se umetnosti osamosvojili, in  prav tej osamosvojitvi se lahko zahvalimo, da imamo sedaj bogato zakladnico koncertne inštrumentalne glasbe. Vendar premore organska povezava  glasbe in besede, ki je še danes živa na primer v popularni glasbi, enkratno moč, da zgradi mostove med tistim neoprijemljivim, kar glasba v svoji sporočilnosti nosi, in prejemniki, tudi tistimi z manj izkušenimi ušesi.

Prav igra besede in glasbe, druženje pojmovnega in neubesedljivega, je letos v fokusu Festivala Maribor. In kako razburljivo je bilo snovati takšen festival! Tudi ko je bila osnovna zamisel že dokaj jasna, so se ob pripravi programa razgrinjale vedno nove razsežnosti širokega polja povezav in njihovih učinkov. Bila je to izkušnja povezovanja ne le umetnostnih vej, ampak tudi njihovih akterjev, dveh umetniških svetov, ki sta kakor da pozabila, da sta nekoč tvorila enotni univerzum.

Izhodiščna spodbuda za rdečo nit festivala je prišla od zunaj. Slovenija je v letu 2023 častna gostja uglednega Frankfurtskega knjižnega sejma in v domačih kulturnih glavah se letos misli še pogosteje sučejo okoli literature. Ob tej priložnosti se je na podlagi plodovitega sodelovanja našega, v Nemčiji izjemno uspešnega skladatelja Vita Žuraja z enim vodilnih ansamblov za sodobno glasbo, Ensemble Modern iz Frankfurta, porodila zamisel za poseben koncert, glasbeno vzporednico predstavitvam pisateljev na knjižnem sejmu, za program, ki bo v celoti posvečen slovenski sodobni skladateljski ustvarjalnosti

In tako so se ideje pletle in rojevali projekti. Ensemble Modern bo z našo mednarodno uspešno sopranistko Niko Gorič ob dveh koncertih v Nemčiji program, posvečen slovenski glasbi in literaturi, predstavil tudi v Mariboru. S posebnim veseljem na oder premierno postavljamo glasbeno igro za otroke Zvezda in srce, ki sta jo za Festival Maribor na stihe Milana Jesiha ustvarila Nana Forte in Jure Ivanušič. Violinist Žiga Faganel, violončelistka Alja Mandič Faganel in pianist Nejc Lavrenčič bodo razpletali na prvi pogled nevidne niti, ki povezujejo ustvarjanje Alfreda Schnittkeja, Mieczysłava Weinberga in Arva Pärta, najmlajši obiskovalci pa bodo na tradicionalnem koncertu za dojenčke  in malčke s pianistko Adriano Magdovski letos uživali v skrbno izbrani poeziji za otroke, ki jo bo interpretiral dramski igralec Davor Herga. Gostili bomo mariborske glasbenike, katerih imena odmevajo v svetu: ob pianistu Nejcu in njegovem bratu Adamu Kampletu tudi prodorno navezo očeta in sina, Duo Atanasovski. S slednjima se na naš oder vrača makedonski zvezdnik Vlatko Stefanovski s prenovljenim projektom Fire & Ice, ki ga posvečamo spominu na Brigito Pavlič. Prav tako z Balkana se k nam vrača No Borders  Orchestra, eden najintrigantnejših evropskih orkestrov z uspešnimi mladimi glasbeniki. Tokrat nas bodo soočili s programom, ki so ga poimenovali Sprejeti ranljivost, ter z brezkompromisno zahtevo, da se zazremo vase. 

Pripravljenost sprejeti umetnost in trud, ki ga vložimo v njeno razumevanje, za seboj potegne potrebo, da se soočimo z lastno ranljivostjo. Tako kot glasbeniki No Borders Orchestra smo tudi mi prepričani, da pripoznanje svoje ranljivosti zahteva pogum in samozavest. Del tega je tudi zaupanje v umetnike, ko ti na odru brez varnostne zavore tvegajo vse, zaupanje, da nas bodi varno vodili skozi zapletene glasbene goščave in čudovite tonske pokrajine in nam ponudili nepozabno izkušnjo. Ob tako prestani poti ranljivost lahko postane prednost, moč glasbe pa naša moč. 

Hvala vsem umetnikom, ki si drznejo podati se na pot novih odkritij in jih deliti z nami. Hvala vsem, ki nam stojite ob strani – vsaka podpora prispeva pomemben kamenček na razvojni poti našega festivala. In nenazadnje, hvala vam, našemu občinstvu, ki se na to pot podajate z nami in nas s svojimi odzivi navdihujete za nove glasbene dogodivščine. 

Pred nami je Festival Maribor 2023. Podajmo se vanj skupaj in z odprtimi ušesi!

 

Vaša,
Barbara Švrljuga Hergovich
Vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava