Skip to main content

Ensemble Modern

Dvorana Union, Maribor

Petra Strahovnik: Q.M. (Kvantna mehanika) (2014)
Vinko Globokar: Substitution anonyme (2007)
Matej Bonin: Tehno (2023, novo delo) (besedilo Ana Pepelnik)
***
Nina Šenk: Stump the Guesser (2021)
Vito Žuraj: Knjiga teles (2020) (besedilo Aleš Šteger)


Zaključni koncert Festivala Maribor 2023 in 1. koncert Orkestrskega cikla 2023/2024

 

Ensemble Modern velja za enega najprodornejših teles za izvajanje sodobne glasbe. A glasbeniki tega sestava so več kot zgolj izvajalci – skupaj, v večjih ali manjših skupinah, spodbujajo nastanek novih del izpod peres vodilnih skladateljev ter z njimi tesno sodelujejo v ustvarjalnem procesu, družno odkrivajoč nove zvočne svetove in kompozicijske koncepte.

Med skladatelji, ki jih obravnavajo, so neredko Slovenci. Plodno večletno sodelovanje jih povezuje z velikanom evropske glasbene avantgarde, Vinkom Globokarjem. Priložnost častnega gostovanja Slovenije na uglednem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer ima Ensemble Modern svoj sedež, je glasbenike spodbudil k še podrobnejšemu ukvarjanju s slovensko glasbo in tudi književnostjo.

Koncertni spored, ki nastaja ob tej priložnosti, zajema dela vidnejših slovenskih skladateljev in pesnikov: Matej Bonin je za to priložnost ustvaril glasbo na pesniško zbirko TehnoAne Pepelnik, Vito Žuraj je prispeval skladbo Knjiga teles, ki se navezuje na istoimensko pesniško zbirko Aleša Štegra, Nina Šenk pa glasbo, ki jo je ustvarila za film Stump the Guesser, a še kako prepriča tudi na koncertnem odru. Koncert bosta zaokrožili inštrumentalni deli Q. M. (Kvantna mehanika) Petre Strahovnik in Substitution anonyme Vinka Globokarja.

Mednarodni zasedbi se bo pridružila naša sopranistka Nika Gorič, ki žanje lepe uspehe tudi v svetu. Pred izvedbo del Mateja Bonina in Vita Žuraja bosta pesmi, ki sta ju skladatelja uglasbila, prebrala njuna avtorja, Ana Pepelnik in Aleš Šteger.

Vstopnice: 25 € (spletni nakup) / upokojenci 23 € / invalidi 21 € / študenti, dijaki 7 €.

Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava