Skip to main content

Adriana Magdovski

Adriana Magdovski je mariborska pianistka in glasbena pedagoginja, ki se ob koncertiranju in poučevanju na Pedagoški fakulteti v Mariboru veliko posveča tudi približevanju klasične glasbe mlademu občinstvu. Klavir se je začela učiti pri štirih letih in je kmalu pritegnila pozornost, saj je zmagala na 21. slovenskem tekmovanju za mlade glasbenike. Pri petnajstih letih je bila sprejeta na graško Akademijo za glasbo in gledališke umetnosti, nato je nadaljevala s študijem v Londonu pri Normi Fischer ter v Stuttgartu pri Olegu Maisenbergu in Wolfgangu Bloserju.

Za pianistkin umetniški razvoj je bilo pomembno srečanje s flavtistko Ireno Grafenauer na Glasbenem septembru v Mariboru, ki se je nadaljevalo s konzultacijami iz komorne igre na Mozarteumu v Salzburgu. Kot komorna glasbenica sodeluje z umetniki, kot so Branimir Slokar, Stanko Arnold, Irena Grafenauer, Bernarda Bobro, Soula Parassidis, Norman Reinhardt in Sabina Cvilak.

Je dobitnica nagrade Martha Debelli, ki jo svojim najboljšim študentom podeljuje graška univerza. Je tudi nagrajenka mednarodnega tekmovanja Gina Bachauer International Junior Piano Competition v Salt Lake Cityju (ZDA) ter prejemnica mednarodne štipendije Soroptimist International Amsterdam. Poleg tega je prejela Gallusovo nagrado, ki jo podeljujeta oddaja Opus (RTV Slovenija) in Slovenska filharmonija. 

Maja 2016 in 2017 je bila asistentka prof. Norme Fisher na Royal College of Music v Londonu.

Leta 2020 je pri založbi Classica Slovenica izšla CD-plošča z deli Francka in Sveteta, ki je bila toplo sprejeta doma in v tujini,  decembra letos pa naj bi pri nemški založbi Hänssler Classic izšla plošča Let's dance z deli Čajkovskega, Rahmaninova in Ravela.

Festival Maribor z Adriano Magdovski od leta 2016 prireja priljubljene koncerte za družine z majhnimi otroki.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava