Skip to main content

O festivalu

Kaj je Festival Maribor?

Jesensko glasbeno slavje, ki širi obzorja. Dan, ko čas utripa v taktu glasbenih mojstrovin. Večer, ko te prevzame moč glasbe. Trenutek, ko zazveni utrip srca.

Zibelka novih zvokov, zemljevid neodkritih glasbenih krajin, izstrelišče v nova ozvezdja. Laboratorij, kjer se iskri izvirnost in brusi ustvarjalnost. Most med glasbenimi obdobji, stičišče umetniških izrazov.

Ocean novih znanstev, pristan prijateljstva. Prava priložnost za prvi stik s klasično glasbo, prefinjena ponudba za poznavalce.

Festival z vrhunskim naborom mednarodno uveljavljenih glasbenih umetnikov in poznavalskim izborom mladih talentov.

Festival s ponosno polstoletno tradicijo in prodornim pogledom, uprtim v prihodnost.

O festivalu

V našem prostoru je Festival Maribor enkratna festivalska platforma, ki s kuratorskim pristopom preizprašuje stare koncertne forme, odpravlja predsodke o klasični glasbi ter povezuje glasbo in glasbenike, ki jih sicer delijo formalne ločnice glasbenih žanrov. Ta koncept udejanja z lastnimi produkcijami ter koprodukcijami, pri katerih se povezuje z uglednimi solisti, zasedbami in inštitucijami iz Slovenije in tujine.

Vsakokratni fokus festivala sledi težnji po širitvi tradicionalnega razumevanja ciljnega občinstva. S svojimi prireditvami nagovarjamo vse, ki želijo slišati in doživeti razburljivo in kakovostno poustvarjalnost klasične glasbe, hkrati pa ponujamo vsebine, ki odkrivajo nove glasbeno-umetniške svetove in nepričakovane povezave, ki pritegnejo tako radovedne goste kot tudi tiste, ki imajo zadržke do klasične glasbe in ne zahajajo na tovrstne koncerte, se pa zanimajo za umetnost ali zgolj za raznoliko kulturno preživljanje prostega časa. S prosto dostopnimi interaktivnimi vsebinami nagovarjamo najširše potencialno občinstvo, predvsem otroke oziroma družine z otroki, ki jim omogočamo celostno skupinsko doživetje vrhunske umetnosti v sproščenem, zanje prikrojenem okolju. Pomemben vidik Festivala Maribor je izbor izjemnih mariborskih koncertnih prizorišč, ki s prepletom glasbenih in prostorskih danosti omogočajo medsebojno plemenitenje vsebine in ambienta. S tem obiskovalcem podarjajo enkratne akustične, vizualne ali celo muzejske ali turistične izkušnje.

Festival Maribor zaznamujejo tako izvajalsko kot vsebinsko vrhunske glasbene prireditve, ki izhajajo bodisi iz kanona klasične glasbe ali pa tega izzivajo in nadgrajujejo. Drzna festivalska komunikacija in vizualna podoba sledita temu sodobnemu konceptu in krepita podobo festivala kot vitalnega modernega potomca tradicije močnih in globokih korenin. S tem in pa tudi z nizom pohvalnih odzivov v medijih krepimo prepoznavnost pri lokalnem občinstvu in prebujamo zanimanje tujih obiskovalcev. Festival Maribor je vrhunski kulturni produkt mesta, ki ceni njegovo samosvojost, njegove posebnosti pa plemeniti z urbanim šarmom in sodobno drznostjo.

Umetniki

Festivalski program soustvarjajo različni glasbeniki in mednarodne zasedbe. Glasbeno izkušnjo Festivala Maribor bogatijo ne zgolj mojstri tradicije klasične glasbe, temveč tudi izjemni in odprti glasbeniki drugih glasbenih smernic. Ob tujih zvezdniških imenih tvorijo jedro glasbenega ustvarjanja na Festivalu Maribor priznani domači glasbeniki. Sodelujemo z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in številnimi izjemnimi domačimi solisti.

Stalnica v programskem konceptu Festivala Maribor sta predstavitev in promocija mladih slovenskih umetnikov, za katere je koncertiranje ob boku velikanov klasične glasbe odlična izkušnja in popotnica za naprej.

Prizorišča

Koncerti se odvijajo v različnih mariborskih koncertnih dvoranah in na drugih manjših prizoriščih, polnih zgodovine in šarma, kot so zaradi odlične akustike cenjena secesijska dvorana Union, dvorana generala Maistra v Narodnem domu, Viteška dvorana in arkade Pokrajinskega muzeja Maribor, Velika dvorana ter Kazinska dvorana SNG Maribor ter notranji in zunanji prostori Vetrinjskega dvora. Glasbeniki so s spontanimi nastopi na prostem razveseljevali tudi že naključne mimoidoče poslušalce!

Več o ...

O Festivalu Maribor 2022

Galerija

Zgodovina

 


Producent in organizator Festivala Maribor je Narodni dom Maribor.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava