Skip to main content

Jure Ivanušič

Jure Ivanušič je slovenski gledališki in filmski igralec, režiser, pianist, šansonjer, scenarist in skladatelj. Poustvaril je več kot 60 gledaliških vlog in več glavnih vlog na filmu in televiziji, poleg tega pa je režiral številne gledališke uprizoritve.

Kot pianist je sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Mariborsko filharmonijo in z Orkestrom Opere SNG Ljubljana, in sicer je izvajal dela W. A. Mozarta, L. van Beethovna in F. Liszta.

Izdal je tri albume avtorskih šansonov.

Je avtor ali soavtor več uprizorjenih dramskih besedil (Božični večer, Gledališče Koper, 2008; Od tišine do glasbe, Siti Teater, 2008; Lunapark Kuga, Mestno gledališče Ptuj, 2020 itd.), avtor scenarija za celovečerni film Stekle lisice (Festival slovenskega filma, 2017), za glasbeno-igrani dokumentarec Skrivnosti z Beethovnove ulice (Festival slovenskega filma, 2021) in za glasbeni film Lepo je biti Mozart (RTV SLO, 2006). Napisal je scensko glasbo za več gledaliških predstav (Bil sem ti blizu, Zadet Kabaret, Črne maske v SNG Maribor, Lunapark Kuga v Mestnem gledališču Ptuj, Gluha republika v Lutkovnem gledališču Maribor), skupaj z Nano Forte pa je podpisal avtorsko glasbo za gledališke predstave Pedenjped (SSG Trst, 2013), Pijani (Gavella, 2018), Obuti maček (SMG Ljubljana, 2019) in Robin Hood (SLG Celje, 2022).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava