Skip to main content

Ensemble Modern

Ensemble Modern je vedoželjen zvočnik za glasbo našega časa, pogumen, neomajen in poln energije, estetsko mnogovrsten ojačevalec novih zvočnih konceptov. Gre za eno vodilnih glasbenih formacij našega časa. Zasedba je bila ustanovljena leta 1980 in domuje v Frankfurtu na Majni. V demokratično organiziranem ansamblu trenutno sodeluje osemnajst solistov. Glasbeniki iz Belgije, Bolgarije, Nemčije, Grčije, Indije, Izraela, Japonske, Švice in ZDA skupaj odločajo o umetniških projektih, partnerstvih z drugimi umetniki ter finančnih zadevah. Lotevajo se glasbenogledaliških del, plesnih in multimedijskih projektov ter komornih in orkestrskih koncertov. Redni koncerti in gostovanja vodijo Ensemble Modern na priznane festivale po svetu ter pomembna nacionalna in mednarodna prizorišča.

Ensemble Modern vsako leto pripravi v povprečju 70 novih del, od katerih je 20 svetovnih premier, med temi več naročil samega ansambla. Dela se večinoma pripravljajo v tesnem sodelovanju s skladatelji, saj je cilj zasedbe, da v najvišji možni meri uresniči zamisli skladateljev. Za delo zasedbe so značilna izjemna, pogosto dolgoročna sodelovanja z umetniki, kot so John Adams, Mark Andre, George Benjamin, Unsuk Chin, Peter Eötvös, Brian Ferneyhough, Heiner Goebbels, Hans Werner Henze, Heinz Holliger, Mauricio Kagel, György Kurtág, Helmut Lachenmann, György Ligeti, Cathy Milliken, Brigitta Muntendorf, Olga Neuwirth, Enno Poppe, Steve Reich, Wolfgang Rihm, Rebecca Saunders, Iris ter Schiphorst, Simon Steen-Andersen, Karlheinz Stockhausen, Mark-Anthony Turnage, Frank Zappa, Hans Zender in Vito Žuraj, ter izjemnimi osebnostmi, ki ustvarjajo v drugih umetniških žanrih.

Ensemble Modern ima od leta 2000 svojo lastno založbo, Ensemble Modern Media, poleg tega pa se je do sedaj nabralo še približno 150 dodatnih zvočnih izdaj, ki so izšle pri drugih uveljavljenih založbah. Leta 2003 je bila ustanovljena Mednarodna akademija Ensemble Modern (IEMA), ki združuje izobraževalne dejavnosti članov ansambla. Cilj akademije je posredovanje številnih umetniških tokov sodobnega časa ter odprto in ustvarjalno ukvarjanje z umetniškimi procesi.

Ensemble Modern financira Nemška zvezna kulturna fundacija, mesto Frankfurt, Nemška ansambelska akademija ter Hesensko ministrstvo za visoko šolstvo, raziskave in umetnost. Radijska postaja hr2-kultur je partner ansambla pri kulturnih zadevah.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava