Skip to main content

Nana Forte

Nana Forte sodi med najuspešnejše skladateljice mlajše srednje generacije. Ustvarja skladbe za solistična glasbila, komorno in orkestrsko glasbo ter opere in zborovske skladbe. Je ena redkih slovenskih skladateljic, ki se izdatno posvečajo ustvarjanju za zbor. Za svoja zborovska dela je prejela številne nagrade.

Nana Forte je končala študij kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo, nato se je vključila v postdiplomski študij na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu in na Univerzi za umetnosti v Berlinu. Njene skladbe je moč slišati na koncertih in festivalih po vsem svetu (v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Finskem, v Veliki Britaniji, Španiji, Belgiji, Nemčiji, Portugalski, Srbiji, na Švedskem, v ZDA, Koreji, Singapurju). Leta 2007 je bila predstavnica Slovenije v sklopu projekta Evropska ansambelska akademija, ki ga je organiziral Nemški glasbeni svet ob priložnosti nemškega predsedovanja Evropski uniji. Istega leta je bila njena orkestrska skladba Genesis izvedena na festivalu Young Euro Classic v Berlinu. Njena zborovska skladba Libera me je bila uvrščena v program Zagrebškega glasbenega bienala, in ker je bila skladba obvezno delo na finalu 5. mednarodnega tekmovanja mladih zborovodij Europa Cantat v Ljubljani leta 2009, jo izvajajo tako slovenski kot evropski zbori (APZ Tone Tomšič v Ljubljani, Norveški mladinski zbor, Švedski radijski zbor, zbor Bavarskega radia, SYC Ensemble Singers, Allmänna Sången, Via-nova-chor).

Leta 2011 se je kot slovenska predstavnica udeležila projekta MusmA (Glasbeni mojstri v etru), ki poteka v sodelovanju desetih festivalov in v partnerstvu z desetimi radijskimi postajami. Udeležila se je Svetovnih glasbenih dnevov 2017 v Vancouvru, kjer je Victoria Symphony izvedla njeno delo Zaklinjanje.

V zadnjih letih raziskuje področje opere in glasbenega gledališča. Njen operni debi Paradie oder nach Eden je doživel praizvedbo leta 2016 v Predarlškem deželnem gledališču v Bregenzu.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava