Skip to main content

Veronika Brecelj

Veronika Vilar Brecelj spada v zlato generacijo mlajših slovenskih violinistov. Je večkratna zmagovalka na državnih in mednarodnih tekmovanjih in je nastopila na številnih festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, Nizozemskem, v Izraelu, Rusiji in Latviji. Kot solistka je igrala s Simfoničnim in komornim orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z Orkestrom Konservatorija za glasbo Ljubljana. Posnela je več posnetkov za Radio Ars in Radio Koper. Je članica priznane mednarodne zasedbe Oberton String Octet, s katerim je izdala dve zgoščenki. Prvi CD z naslovom Slavic Soul je izšel marca 2020 pri založbi ARS Produktion in bil nominiran za prestižno nagrado Opus Klassik. Marca 2021 je oktet izdal svoj drugi CD, Tangabile, in sicer z deli Astorja Piazzolle. 

Dodiplomski študij violine je zaključila na Univerzi za umetnosti v Berlinu, izpopolnjevala pa se je v Gradcu v razredu priznanega prof. Borisa Kuschnirja. Prav tam je zaključila tudi podiplomski študij. 

Za svoje umetniške dosežke je prejela Škerjančevo nagrado (2012) in občinsko nagrado za mlade občine Šempeter-Vrtojba (2019). Od oktobra 2020 je profesorica violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava