Skip to main content

Simon Krečič

Dirigent in pianist Simon Krečič je od leta 2013 umetniški direktor Opere SNG Maribor. Je redni gost orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter orkestra SNG Opere in baleta Ljubljana. Sodeluje s številnimi vidnimi domačimi in tujimi solisti. V njegovem simfoničnem repertoarju najdemo mnoga temeljna simfonična dela Mozarta, Beethovna, Haydna, pomembnejših romantikov ter glasbo 20. stoletja in novo glasbo.

V mednarodnem prostoru je zelo uveljavljen na opernem področju. Dirigiral je Verdijevo opero Macbeth v Teatru Verdi v Pisi (režija Dario Argento) in simfonični koncert na festivalu Palermo Classica na Siciliji, leta 2016 je dirigiral Verdijevo opero I Masnadieri na Verdijevem festivalu v njegovem rojstnem kraju Bussetu (Teatro Regio di Parma), leta 2017 prvo postavitev Wagnerjeve opere Rensko zlato v Mariboru in Verdijevo opero Bal v maskah na Kitajskem (Veliko gledališče Tian-Jin, Veliko gledališče Harbin), Puccinijevo Tosco v Rovigu, Skopju in na Reki, nato leta 2018 Donizettijevo Hči polka v Gledališču Verdi v Trstu ter Webrovega Čarostrelca v Rheinsbergu pri Berlinu. V zadnjem obdobju je dirigiral v Rovigu, Ferrari in Palermu. Redno sodeluje s pomembnimi osebnostmi iz opernega sveta, kot so Jose Cura, Piero Giuliacci, Bruno de Simone, Dimitra Theodossiu in Carlos Almaguer.

Od simfoničnih koncertov zadnjega obdobja velja omeniti sodelovanje s Praško in Zagrebško filharmonijo, Opero HNK Rijeka, Simfoničnim orkestrom Savaria iz Szombathelyja na Madžarskem in Sicilijanskim simfoničnim orkestrom iz Italije.

Plodno in odmevno je njegovo sodelovanje s koreografom Edwardom Clugom, s katerim sta skupaj z mariborskim ansamblom ustvarila baletni predstavi Carmina Burana (Carl Orff) in diptih Svatba in Posvetitev pomladi (Igor Stravinski).

Mesto Maribor mu je marca 2019 za dosežke na področju kulture podelilo Glazerjevo listino.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava