Skip to main content

Pripravljeni smo!

Molka ne bo, smo zapisali v našem prvem letošnjem novičniku. No, zdaj je vse nared, da nas slišite. Le še en dan do pričetka!

Kot se za otvoritveni koncert spodobi, se bo z odra iskrilo. Sploh uvodoma, ko bomo pozdravili obetajoča mlada mariborska pianista, NejcainAdama Kampleta. Nato nas čakajo čudovite Gazele Lucijana Marije Škerjanca, ki je v glasbo tenkočutno prelil nesmrtne Prešernove verze. Tu se že nakazuje tudi rdeča nit letošnjega festivala:

raziskovanje kompleksnega in nenehno spreminjajočega odnosa med besedami in glasbo.

S tema dvema stebroma človeške ustvarjalnosti smo postavili temelje letošnjih vznemirljivih in pestrih koncertnih programov ter k sodelovanju privabili celo vrsto izjemnih glasbenikov. Gostili bomo ugledni Ensemble Modern, nesporno prvo svetovno avtoriteto na področju sodobne glasbe. Prihajajo s sporedom, ki se osredotoča na stvaritve sodobnih slovenskih skladateljev in pesnikov – obeta se torej izjemen prerez in obenem poklon sodobni slovenski glasbeni in literarni umetnosti.

Ponosno najavljamo tudi praizvedbo glasbene igre Zvezda in srce. Po naročilu Festivala Maribor sta jo ustvarila Nana Forte in Jure Ivanušič, ki bo skupaj s štirimi igralci in pevci ter glasbenim kolektivom Carpe artem oživil duhovite like in verze izpod peresa Milana Jesiha. Obeta se zabava za vso družino in glasbena predstava, ki s široko paleto glasbenih žanrov in stilov na najlepši način razkriva razkošno raznolikost glasbe. 

Veseli nas, da so se našemu vabili ponovno odzvali glasbeniki mednarodne zasedbe No Borders Orchestra, ki velja za enega drznejših in posledično seveda najbolj vznemirljivih tovrstnih evropskih orkestrov. Znova prihajajo s sporedom, ki odseva aktualni trenutek in vabi k premisleku. Žiga Faganel, Alja Mandič Faganel in Nejc Lavrenčič bodo razkrivali intimna čustva in globoke stiske, ki povezujejo tri navidezno povsem drugačne komorne mojstrovine Alfreda Schnittkeja, Mieczysława Weinberga and Arva Pärta. Tu je še Fire & Ice, nova edicija elektrizirajoče in hipnotične fuzije glasbenega izročila Balkana in sodobne glasbe sveta, ki ponovno povezuje dvoje izjemnih virtuozov, makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega in saksofonista Vaska Atanasovskega. Omeniti pa moramo še glasbeno doživetje za naše najmlajše poslušalce. Tradicionalna matineja za dojenčke in malčke k prvemu koraku v koncertne dvorane vabi z mehkim objemom otroške poezije in priljubljenih klavirskih mojstrovin v izvedbi dramskega igralca Davorja Herge in pianistke Adriane Magdovski.

Dobrodošli na Festivalu Maribor 2023! Dobrodošli v vrtincu glasbe in besed. Njihov preplet –  kompleksen in globok, duhovit in zabaven, kontemplativen in provokativen bo predramil um, spodbujal domišljijo in napolnil srce, predvsem pa ponudil cel kup novih pogledov in vpogledov v ta naš zapleten, a tako lep svet.

 

Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava