Skip to main content

Ohraniti optimizem. In zdravje.

V letošnjem turbulentnem in nič kaj sproščenem poletju je organizacija festivala klasične glasbe vse prej kot »business as usual«. Prav nič ni kot običajno. In ker se vsaka država, celo vsaka regija s koronskim kaosom spopada drugače, ni rešitev ali modelov, ki bi jih lahko preslikali in uporabili. Zato smo pač poiskali svoje. Vso pomlad in poletje smo delali načrte, jih spreminjali, postavljali programe in jih rušili, polni optimizma oblikovali in preoblikovali festival, vse dokler nismo smo začutili, da je vsega ravno prav.

Gnalo nas je preprosto, a trdno prepričanje: ljudje potrebujemo umetnost in glasbo. V teh norih časih še toliko bolj. Pa ne le na zaslonih in slušalkah. Čeprav ni z internetnim prenašanjem dogodkov in posnetki prav nič narobe, vseeno nekaj manjka.

Če se lahko koronski karanteni zahvalimo za kaj, je to spoznanje, da ljudje hlepimo po interakciji z drugimi ljudmi. Ne (z)moremo dolgo čepeti v osami. Tudi in sploh pri glasbi. Moramo jo doživeti v živo in skupaj, moramo deliti izkušnje, moramo čutiti energijo, ki prihaja z odra, ko jo glasbeniki ustvarjajo pred našimi očmi.

In na Festivalu Maribor bomo počeli prav to. Od 17. do 26. septembra bomo na stežaj odprli vrata naših avditorijev, izrekli dobrodošlico našim izvrstnim glasbenim gostom in navdušeno pozdravili naše zveste obiskovalce. Uživali bomo v vsem, po čemer smo v karanteni tako hrepeneli. V glasbi. Živi in v živo. V magnetni privlačnosti ustvarjalne energije. Otipljivi in nenadomestljivi.

Ob tem pa se bomo vseskozi zavedali tudi dejstva, da bomo v vsem zgoraj opisanem lahko uživali še jeseni in pozimi samo, če bomo ostali zdravi. Zato bo skrb za zdravje naših ustvarjalcev in obiskovalcev vselej na prvem mestu. Pozorno bomo spremljali epidemiološko sliko pri nas in po Evropi ter tudi v času festivala ostali v tesnih stikih z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Strogo bomo upoštevali vse ukrepe in sledili vsem navodilom, ki zmanjšujejo tveganje za okužbe ter nam omogočajo, da pripravimo in vam zagotovimo varno festivalsko izkušnjo.

Prisrčno in varno dobrodošli, torej. Prepričani smo, da vam bo Festival Maribor 2020 – četudi v nekoliko okrnjeni izvedbi – na obraz narisal nasmeh. Nič ne de, če bo skrit za masko. Začutili ga bomo v srcu. In to šteje.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava