Skip to main content

Odličnost in srčnost

​​​​​​​Festival Maribor si je med domačimi in tujimi ljubitelji klasične glasbe ustvaril ugled prireditve, ki si drzne premikati meje in stopati tudi po manj uhojenih poteh, a s svojimi premišljenimi koncertnimi sporedi kljub temu vselej znova poskrbi za navdušujoča glasbena doživetja, s katerimi uspešno nagovarja tako najzahtevnejše glasbene poznavalce kot tudi tiste, ki v svet klasične glasbe šele vstopajo.

Festivalska formula, ki s svojim zahtevnim iskanjem občutljivega in izmuzljivega ravnotežja med uveljavljenim in eksperimentalnim, pričakovanim in presenetljivim prinaša eklektičnost v najboljšem pomenu besede, se je izkazala za pravo. Razlog za njen uspeh je pogumno vztrajanje pri pristnosti – naj gre za razumevanje in podajanje ali pa doživljanje in sprejemanje glasbe. Težnja po poglobljenih in intenzivnih glasbenih izkušnjah, pogum za iskrenost in razgaljanje, za raziskovanje obdobij in žanrov, idej in izzivov, čustev in sobivanj – vse to poskrbi, da festival vzdržuje srčnost in iskrenost, ki z odra preskočita med občinstvo.

Tudi letos bo tako, za kar imajo v veliki meri zasluge izjemni glasbeniki, zmožni muzikalne neposrednosti. Veselimo se ponovnega sodelovanja s Simonom Trpčeskim, ki je z lanskimi nastopi v vlogi festivalskega rezidenčnega glasbenika požel uspeh tako v strokovnih sferah kot tudi pri občinstvu. Letos bo znova poskrbel za povezovanja z mednarodno uveljavljenimi kolegi z zahodnega Balkana ter slovenskimi glasbeniki, s katerimi spleta intenzivna nova sodelovanja. Ponosni smo, da se po petih letih v naše mesto vrača Alexander Gadjiev, čigar mednarodna kariera je v zadnjem letu doživela meteorski vzpon. Z nami bo tudi Mariborčanka, ki se prav tako lahko pohvali z rednimi nastopi na največjih svetovnih odrih, sopranistka Nika Gorič. Vračata se karizmatični dirigent Gabriel Bebeşelea, ki bo tokrat vodil izjemni Transilvanski državni filharmonični orkester,in Simfonični orkester SNG Maribor, ki bo nastopil pod taktirko dirigentke Gianne Fratta. Za najmlajše obiskovalce – dojenčke in malčke – bosta poskrbeli Nika Gorič in Adriana Magdovski, za družine z otroki pa Louie's Cage Percussion s hudomušno glasbeno dogodivščino Bumtastično. Mlada glasbenika, ki smo ju letos povabili na festivalski oder, sta mariborska glasbena upa: violončelist Ariel Vei Atanasovski in violinistka Zala Frangež.

Med 15. in 24. septembrom si torej znova obetamo kopico vznemirljivih koncertnih doživetij, ki jih ne gre zamuditi. Zato vam že danes kličemo: dobrodošli na glasbenem slavju odličnosti in srčnosti!

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava