Skip to main content

Molk? Nikakor!

»Glasba izraža vse tisto, česar ni mogoče izreči in ob čemer je nemogoče molčati.« Victor Hugo

Preplet glasbe in besed je ena najbolj fascinantnih oblik človeške ustvarjalnosti že od davnine. Od antičnih himn do sodobnih eksperimentov skladatelji nenehno iščejo nove poti in načine, kako z glasbo povečati moč besede in poudariti njeno sporočilo. Zvok, temelj človeške komunikacije, je skozi tisočletja oblikoval besede in melodije, da bi vanje ujel racionalno in emocionalno, posvetno in duhovno ter tako odločilno oblikoval in zaznamoval naš svet.

To osupljivo, nenehno spreminjajočo in razvijajočo se igro besed in glasbe, smo postavili v fokus letošnjega Festivala Maribor – kot vselej tudi tokrat s prstom na utripu časa, ki ga živimo. Če kaj, ga namreč odseva prav ta igra, v kateri črke in note kot v zrcalu odsevajo čas in svet, v katerem živimo. Z odličnimi glasbeniki in premišljenimi programi bomo sledili besedam in melodijam, ki barvajo otroštvo, nas oblikujejo v odraslosti in nam zarišejo tudi pot v prihodnost, ko pred nas postavljajo vprašanja, nas prisilijo, da preizprašamo ne le dani trenutek, temveč srž svojega obstoja na tem planetu.

S ponosom najavljamo izjemni, svetovno uveljavljeni Ensemble Modern s sporedom, ki se osredotoča na ustvarjalnost mojstrov sodobne slovenske besede in glasbe z deli skladateljev, kot so Petra Strahovnik, Matej Bonin, Nina Šenk in Vito Žuraj ter pesmimi Ane Pepelnik in Aleša Štegra. Veseli smo, da lahko na oder premierno postavimo glasbeno igro za otroke Zvezda in srce, ki sta jo posebej za Festival Maribor na stihe Milana Jesiha ustvarila Nana Forte in Jure Ivanušič. Violinist Žiga Faganel, violončelistka Alja Mandič Faganel ter pianist Nejc Lavrenčič bodo razpletali na prvi pogled nevidne niti, ki povezujejo ustvarjanje Alfreda Schnittkeja, Mieczysłava Weinberga in Aarva Pärta, najmlajši obiskovalci pa bodo na tradicionalnem koncertu za dojenčke in malčke s pianistko Adriano Magdovski letos uživali tudi v skrbno izbrani poeziji za otroke v izvedbi dramskega igralca Davorja Herge. Gostili bomo mariborske glasbenike, čigar imena odmevajo v svetu: ob pianistu Nejcu Kampletu tudi prodorno navezo očeta in sina, Duo Atanasovski. S slednjima se na naš oder vrača makedonski zvezdnik Vlatko Stefanovski s prenovljenim projektom Fire & Ice, ki ga posvečamo spominu na Brigito Pavlič. Prav tako z Balkana se k nam vračajo No Borders Orchestra, eden najintrigantnejših evropskih orkestrov mladih glasbenikov. Tudi tokrat nas bodo soočili s programom, ki brezkompromisno zahteva, da se zazremo vase. Embracing Vulnerability nas bo soočil z lastno ranljivostjo pa tudi s svetom okoli nas.

Pretresi in premiki na kulturnem, političnem, humanitarnem in okoljskem področju, ki pravkar zaznamujejo naša življenja, nas zavezujejo k (samo)refleksiji. Pomenljiva ter kompleksna interakcija med glasbo in besedo, ki jo raziskuje Festival Maribor 2023, ponuja priložnost za prav to. Če parafraziramo Victorja Hugoja: vprašanja in dileme našega časa, ki se zrcalijo v festivalskih programih, niso zgolj nekaj, ob čemer je nemogoče molčati. Zavezujejo nas, da se oglasimo!


​​​​​​​Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava