Skip to main content

Maribor, poln glasbe. In talentov!

Festival Maribor je pred vrati. Več kot dva tedna glasbe in ustvarjalnosti, zgodovinskih dragocenosti in novih odkritij, starih prijateljev in novih umetniških sodelovanj je pred nami. In sredi vsega tega – Maribor!

Letošnji spored v središče dogajanja postavlja slovensko glasbo in besedo, ustvarjalce in poustvarjalce. In Maribor, mesto, ki ga je z manj sto petdeset tisoč prebivalci komaj za eno samo predmestje kakšne svetovne glasbene prestolnice, se lahko ponosno pohvali s pestrim naborom izjemnih umetniških talentov. Otvoritev festivala bo tako v znamenju dveh obetajočih pianistov, bratov Nejca in Adama Kampleta, ki bliskovito osvajata evropske koncertne odre. Zmagoslavno se vračata Mariborčana, ki sta jih že osvojila v velikem slogu: svetovno uveljavljeni skladatelj Vito Žuraj in briljantna sopranistka Nika Gorič. Premierno umetniško sodelovanje pianistke Adriane Magdovski in dramskega igralca SNG Maribor, Davorja Herge, prinaša vznemirljivo doživetje za naše najmlajše obiskovalce – dojenčke in malčke. Soj reflektorjev usmerjamo na prodorni mariborski umetniški dvojec – skladateljico Nano Forte in igralca, režiserja in glasbenika Jureta Ivanušiča. Skupaj sta po naročilu Festivala Maribor ustvarila glasbeno igro Zvezda in srce, pri katere krstni izvedbi sodelujejo tudi člani mariborskega glasbenega kolektiva Carpe Artem in ansambla Lutkovnega gledališča Maribor. Še eni mariborski družinski navezi bomo zaploskali: očetu in sinu. Priljubljeni saksofonist Vasko Atanasovski in violončelist Ariel Vei Atanasovski bosta nastopila v novi različici uspešnice Fire & Ice, ki je Festival Maribor zaiskrila leta 2012, ko je mesto ponosno slavilo naslov Evropske kulturne prestolnice. Projekt posvečamo spominu na še eno imanentno Mariborčanko, Brigito Pavlič, brez katere našega jesenskega glasbenega slavja ne bi bilo.

In ko smo že pri spominih: osrednjo vlogo smo jim namenili na Sprehodu po glasbenih poteh mesta, ki ga pripravljamo v sodelovanju z društvom Hiša. Na njem bo pestra festivalska druščina umetnikov, ki s svojo nadarjenostjo, ustvarjalnostjo in predanostjo muzam krojijo sedanjost mesta, simbolično segla v roko svojimi predhodnikom. Stopili bomo namreč v stopinje mariborskih glasbenikov, skladateljev, ansamblov in orkestrov, katerih melodije so  odzvanjale med zidovi istih ulic, trgov in dvoran.

In tako se bo v prepletu glasbe in besede, na stičišču preteklosti in sedanjosti rodila prihodnost – simfonija priložnosti!


Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava