Skip to main content

Hipnotično

»Glasba, sploh ljudska, je bila od nekdaj del mojega življenja. Vseprisotna. Vsakdanja. Kot igranje v parku, obiskovanje šole, vrtca. Bila je povsod, na televiziji, radiu, poročnih zabavah – soundtrack moje mladosti,« je svojo povezanost z glasbo opisal Vlatko Stefanovski.

Tako ne čudi, da je makedonsko glasbeno izročilo, bogastvo njegovih melodij in tem, postalo tudi njegova ustvarjalna konstanta. Nenehno je prisotno v malone vseh njegovih raznolikih, a vselej izjemno uspešnih glasbenih projektih, ki so ime Stefanovski ponesli po vsem svetu. Razlog, da je izbral prav to ustvarjalno pot gotovo tiči tudi v dejstvu, da makedonska glasba ponuja veliko mero svobode in izvrstne možnosti za improvizacijo, razvijanje, variacije. Mojstra improvizacije – in Stefanovski to brez dvoma je – lahko ta glasba popelje daleč, zelo daleč, predvsem po zaslugi sedem ali devetosminskih ritmov. Ti so svetlobna leta stran od štiričetrtinskih, ki smo jih sicer vajeni iz rocka in popa. Vsebujejo skrivno orožje – element presenečenja, s katerim nas vselej znova ujamejo nepripravljene. Vzamejo nam sapo, pospešijo srčni utrip, prebudijo nepričakovana čustva ter katapultirajo v nove, neznane glasbene svetove. To so magični ritmi. Hipnotični.

Hipnotične je verjetno tudi najboljši opis glasbenih krajin, ki jih slika Vasko Atanasovski. Tudi mariborski virtuoz je mojster pisanih in raznolikih, a vselej natančno prepletenih niti bogatih glasbenih tapiserij, stkanih iz starodavnega izročila ljudskih melodij, prežetih z sodobnim izrazjem in jazzovskimi vplivi ter ozaljšanih z vrhunsko improvizacijo. Njegove kompozicije in izvedbe po pravilu prestopijo v polje transcendentalnega, ki se razteza veliko dlje od običajne koncertne izkušnje. Magično, meditativno, z magnetno privlačnostjo. Hipnotično.

Ti dve sorodni duši sta se pred enajstimi leti srečali in našli na našem festivalskem odru. Rodil se je projekt Fire & Ice (Ogenj in led), ki je zaiskril ozračje in poskrbel za eno najodmevnejših ustvarjalnih eksplozij Evropske kulturne prestolnice 2012. Ko se nam je letos ponudila priložnost, da projekt ponovno oživimo in nadgradimo, smo jo zato seveda zagrabili z obema rokama. In zdaj je tukaj, Fire & Ice 2023: sveža in drugačna, a znova popolna fuzija glasbenih čarovnij. Ognjeni polet v višave brezmejnih glasbenih užitkov.

Pričakujte intenzivni, elektrizirajoči preplet prvinskega in umetelnega, vznesenosti in kontemplativnosti, vročega in hladnega. Glasbeno doživetje, ki se prelije v vene, ugnezdi v drobovje in uroči misli. Pa smo spet pri tej besedi: hipnotično.

 

Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava