Skip to main content

Premil Petrović

Premil Petrović je iniciator in umetniški vodja No Borders Orchestra. Dirigiranje je študiral na Akademiji Hannsa Eislerja v Berlinu. Prejel je ugledni štipendiji Heinricha Bölla in Musik Theater Heute, ki jo podeljuje Akademija Nemške banke. Leta 1996 je ustanovil glasbeno gledališče Cinema REX, eno pomembnejših politično angažiranih beograjskih prizorišč v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Trenutno živi v Berlinu in dirigira različnim orkestrom po svetu ter gostuje na mednarodnih festivalih. Ukvarja se z izvedbami stare, klasicistične, romantične in sodobne glasbe ter opernega in simfoničnega repertoarja. Za dosežke na področju sodobne glasbe je prejel nagrado Hannsa Eislerja. Pogosto dirigira v eksperimentalnem glasbenem gledališču; za film Pierrot Lunaire Brucea LaBrucea, ki je bil leta 2014 izveden na Bernienalu in je prejel nagrado teddy, je posnel novo izvedbo Schönbergove glasbe.

Posebno uspešno sodelovanje ga povezuje z eno vodilnih srbskih skladateljic, Isidoro Žebeljan. Dirigiral je na premierah njenih oper na Festivalu Bregenz v Avstriji, Settimana musicale v Italiji in na zagrebškem Glasbenem bienalu.

Z režiserjem Brettom Baileyjem je sodeloval pri novi postkolonialni produkciji opere Macbeth Giuseppeja Verdija v priredbi Fabrizia Cassola v Cape Townu v Južni Afriki. Ta operna produkcija je doživela več lepo sprejetih izvedb na nekaterih vodilnih festivalih po Evropi.

Premil Petrović ne dirigira zgolj številnim evropskim orkestrom, ampak tudi filharmoničnima orkestroma iz Cape Towna in Aucklanda, je dirigent opernih produkcij v Vancouvru in Philadelphiji, Filharmoničnega orkestra in Teatra Colon iz Buenos Airesa idr.

Leta 2015 je pri založbi Deutsche Grammophon izšel njegov prvi posnetek z No Borders Orchestra.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava