Skip to main content

Igudesman & Joo: A Little Silent Night Music

Aleksej Igudesman, violina
Hyung-ki Joo, klavir

Dvorana Union, Maribor

Kralja glasbene komedije

Ko sta na odru Igudesman & Joo, celo glasbeniki tako slovitih orkestrov, kot so Newyorška filharmonija, Orkester Tonhalle iz Züricha ali Orkester svete Cecilije iz Rima, med nastopom ne morejo zadržati smeha. Če torej zapišemo, da nas čaka vrhunska zabava v družbi kraljev glasbene komedije, prav nič ne pretiravamo.

V predprazničnem času, ki kar kliče po sproščenih glasbenih dogodkih, k nam prihajata z božično uspešnico z neprevedljivim naslovom: A Little Silent Night Music. Ja, prav ste uganili: Sveta noč sreča Mozarta. In kot je pri tandemu Igudesman & Joo (pardon: IGUDESnežak in JOOdolf) pravilo, še marsikoga in marsikaj drugega! Haydn sreča hiphop, Mozart borilne veščine, mi pa salve smeha.

Ruski violinist Aleksej Igudesman, ki je študij violine zaključil na dunajski Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti in britansko-korejski pianist Hyung-ki Joo sta se spoznala kot nadarjena mlada glasbenika skupaj obiskovala šolo Yehudija Menuhina. Že tedaj sta veljala za ne prav tipična študenta (njun opis je: čudaka), saj ju je ob preigravanju lestvic in piljenju klasičnega repertoarja zanimalo še vse kaj drugega. Aleksej je požiral Čehova, Shakespearja in filmske klasike, Joo pa ribe s krompirčkom. Skupaj sta se krohotala koncertnim skečem legendarnega Viktorja Borgeja in Dudleya Moora in kmalu tudi sama pričela zabavati prijatelje z vratolomnimi in virtuoznimi glasbenimi norčijami. Glas o njunih komičnih nastopih se je hitro širil (samo s kratkimi posnetki svojih skečev na spletu sta dosegla več kot 45 milijonov gledalcev) in kot bi mignil sta z »navdahnjeno norostjo«, kot poimenujeta svoje odrske nastope, polnila največje koncertne avditorije. Njunemu šarmu in nalezljivemu humorju so podlegli tudi najbolj ugledni dirigenti in solisti, kot so Vasilj Petrenko, Gidon Kremer, Joshua Bell, Janine Jansen, Viktoria Mullova, Julian Rachlin in Yuja Wang, s katerimi redno sodelujeta. Ob nastopanju po vsem svetu pišeta glasbo po naročilu najuglednejših orkestrov (Newyorška filharmonija, Dunajski simfoniki, Orkester Tonhalle Zürich, Filharmoniki iz Osla ...), med petdesetimi zgoščenkami, posnetimi za ugledne založbe, pa je tudi uspešnica Glasbeni kritik z Johnom Malkovichem (z istoimensko predstavo so vsi trije lani navdušili na Festivalu Ljubljana). Jasno je torej, da Aleksej Igudesman in Hyung-ki Joo nista le izvrstna glasbenika in komika, ampak zvezdnika svetovnega formata, zaradi česar seveda ne čudi, da so njuni nastopi in turneje razprodani mesece vnaprej. Zato smo toliko bolj ponosni, da ju bomo lahko gostili tudi na našem odru.

Čaka nas torej predstava, ki je vse prej kot tiha (tudi, če ne štejemo krohotanja) in majhna (mirno lahko zapišemo, da je velikanska uspešnica). In dvojica zvezdnikov, ki ji vselej znova uspe navdušiti poznavalce klasične glasbe, pa tudi vse tiste, ki morete pozabiti legendarnih Dannyja Kayea in Victorja Borgea, vse tiste, ki prisegate na humor tipa Monty Python in South Park, in vse tiste, ki ste si zgolj zaželeli smeha in (vrhunske) zabave.

Povedano z besedami legendarnega pythonovca, Terryja Jonesa: A Little Silent Night Music je predstava, ki koncertnim dvoranam podari surrealizem in sleče hlače. Mi dodajamo: to bo najzabavnejši, najbolj odpuljen, najbolj neresen koncert, kar jih boste kdaj doživeli. Resno!
 


Pokrovitelj koncerta: Dravske elektrarne Maribor
 

*Vstopnice: 35 € (redna cena) / 25 € (za abonente Orkestrskega in Komornega cikla do zapolnitve mest oziroma najkasneje do 5. decembra. Velja za eno vstopnico ob predložitvi veljavne abonentske kartice.)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava