Skip to main content

Živa, relevantna umetnost

Festivali klasične glasbe igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju in razširjanju novih poti glasbenega izražanja. Ker praviloma nagovarjajo ožje, izbrano občinstvo, so lahko smelejši in drznejši pri snovanju programov, s katerimi segajo dlje, tudi preko uveljavljenih meja. Mirno lahko torej zapišemo, da so katalizator inovacij in razvoja glasbenega žanra.

Festival Maribor se še kako zaveda pomembnih implikacij te vloge. Uglašen na utrip časa v svoje programe redno vključuje sodobna dela že uveljavljenih skladateljev pa tudi tistih, ki si šele utirajo pot na koncerte odre. S premišljenim prepletom tradicije in sodobnosti skrbi, da koncerti klasične glasbe ostajajo vznemirljivi umetniški dogodki z jasnim odzvenom sodobnosti.

S predstavljanjem in naročanjem del pri sodobnih slovenskih skladateljih se je Festival Maribor že uveljavil kot ena ključnih platform za razvoj in promocijo slovenske glasbe. Letos smo ji dodelili najvidnejšo vlogo doslej. Zablestela bo v sijajnem lesku enega najbolj cenjenih izvajalskih korpusov današnjega časa, slovitega Ensemble Modern, nesporne globalne avtoritete na področju sodobne glasbe. Spored z deli Vinka Globokarja, Petre Strahovnik, Mateja Bonina, Nine Šenk in Vita Žuraja ne prinaša le velikanskega poklona sodobni slovenski glasbeni ustvarjalnosti, temveč vabi k preiskovanju nenehno spreminjajočih in razvijajočih se povezav med besedo in glasbo. S pesnikoma Ano Pepelnik in Alešem Štegrom, ki bosta na koncertu interpretirala svoje poezijo, nas bodo fascinantni tokovi besed in glasbe odnesli še dlje, na njih nemirni gladini pa bomo odkrivali odbleske sodobnega sveta.

V vlogi spodbujevalca in promotorja slovenskih glasbenih talentov s ponosom najavljamo tudi praizvedbo glasbene igreZvezda in srce, ki je nastala po naročilu Festivala Maribor. Glasbeno jo podpisujeta Nana Forte in Jure Ivanušič, mojstrski verzi Milana Jesiha in Ivanušičeva režija pa zagotavljajo predstavi vse atribute muzikala. Duhoviti liki bodo oživeli skozi razkošno paleto glasbenih žanrov in stilov ter tako mladim poslušalcem ponudili dragocen uvid v širjave in raznolikost klasične glasbe.

Pridružite se nam! Na zamudite priložnosti, da skupaj uživajmo v živem, dinamičnem stiku ustvarjalcev in poslušalcev sodobne glasbe. Prepričani smo, da bo zanetil živahen in odmeven dialog – najlepši dokaz, da je sodobna glasba še kako živa, vznemirljiva in relevantna umetnost, ki diha in utripa v ritmu časa.

 

Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava