Skip to main content

Vznemirljiv stik preteklosti in sedanjosti

Festival Maribor 2024, ki ga bo umetniško zaznamoval Mate Bekavac, bo potekal 11. do 21. septembra 2024.

Že v srednjem veku je Maribor veljal za mesto odprtih vrat, prihajanj in odhajanj. Vse od trka judovske in krščanske kulture je mesto ob Dravi kraj zgodovinskega prepiha, kulturnih in družbenih presečišč. Nenehne spremembe in premiki, približevanja in oddaljevanja so gradniki pestre in burne mariborske zgodovine, v katere stoletnem iskrenju odseva tisoče kulturnih in socialnih podob, pa naj gre za bleščavost Avstro-Ogrske grandioznosti ali barvitost in burnost nemirnega Balkana.

Odkrivali in razkrivali jih bomo od 11. do 21. septembra na Festivalu Maribor 2024, ki ga bo umetniško zaznamoval Mate Bekavac. Da je priljubljeni glasbenik za svoje prvo tovrstno sodelovanje z našim festivalom izbral temo, ki se globoko dotika mariborske družbene in glasbene identitete, ne preseneča. Kot glasbeni nomad Bekavac prepletanje kultur ne le nenehno opazuje, temveč ga živi. Doživlja ga torej tudi kot povsem intimno izkušnjo, zato festivalski program, simbolično poimenovan V objemu korenin, gradi prav na tem krhkem in občutljivem stičišču zgodovinskega in osebnega, objektivnega in intimnega, družbe in posameznika v njej. Kako preteklost zaznamuje sedanjost? Kako korenine oblikujejo krošnjo? Kako vse to odzvanja v glasbi – pretekli, sodobni, žanrsko raznorodni? Le nekaj vprašanj, na katere bomo v družbi odličnih domačih in tujih glasbenikov, ki povečini prihajajo prav iz regij, ki so skozi stoletja vplivale na podobo našega mesta, iskali odgovore ter ustvarili vznemirljiv stik preteklosti in sedanjosti.

Podobno vznemirljiv, pa četudi ga doživljamo iz leta v leto, je stik starega in novega leta. Ker smo v slednjega šele prav zakorakali, je še čas, da k povabilu na festival dodamo voščilo: naj bo tudi leto 2024 polno zanimivih odkritij dobre glasbe!

 

Piše. Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava