Skip to main content

Več je – več!

»Balkan proizvaja več zgodovine, kot je je Zahod zmožen potrošiti,« je nekoč izjavil Winston Churchill. Umeščen med Jadransko, Mediteransko, Egejsko in Črno morje, predstavlja most med vzhodom in zahodom ter velja za regijo nenehnih premikov. Nikoli ni povsem stabilen, kakor živi pesek, in je kot tak za svet vselej precejšen izziv. Izziv je celo, kako ga opredeliti. Eni ga določajo po geografskih, spet drugi po zgodovinskih kriterijih, pri čemer do nestrinjanj prihaja celo med geografi in zgodovinarji samimi.

Ena redkih stvari, pri katerih se svet o Balkanu poenoti, je njegova kulturna raznolikost, ki se najlepše zrcali v glasbi. Tisočletna tradicija je zgradila bogastvo, ob katerem zbledi celo Aladinov zaklad. Glasba Balkana je razkošna zbirka najrazličnejših dragocenosti, ki sijejo kot mavrica.

Osupljivi in mojstrsko prepleteni ritmični vzorci, polni nepredvidljivih sprememb in nenadnih rezov, so izziv za poslušalce in izvajalce. Od slednjih balkanska glasba zahteva »cel paket«: absolutno tehnično podkovanost, vrtoglavo virtuoznost in veliko, široko odprto srce. Simon Trpčeski, Aleksandar Krapovski, Sorin Spasinovici, Aleksandar Somov, Hidan Mamudov in Vlatko Nušev vse to imajo! In še več. Skupne izvedbe nadgradijo še z elektrizirajočo energijo, malone otipljivo radostjo ob muziciranju ter strastno ljubeznijo do svojih korenin in glasbene dediščine.

Če ste lani zamudili njihov ognjevit in navdušujoč premierni nastop na Festivalu Maribor, lahko zamujeno nadoknadite z obiskom koncerta Balkan, plemenit in čustven. Doživeli ga boste v najboljši luči! 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava