Skip to main content

Popolnost? Življenje!

Glasba, ki briše žanrske, geografske in časovne meje ter gradi mostove med kulturami, nacionalnostmi, tradicijami in izročili, je naravni habitat mariborskega multiinstrumentalista, skladatelja in aranžerja Vaska Atanasovskega.

Atanasovski, mojster žanrskih fuzij, v svojih projektih brezšivno spaja klasiko, jazz, rock in glasbe sveta. Rezultat je osupljiva avtorska glasbena govorica, razumljiva najširšemu občinstvu, cenjena s strani poznavalcev. Ekstatična a prefinjena, eklektična a izpiljena, zaznamovana z mojstrskim prepletom sodobnega in tradicionalnega ter pretanjenim občutkom za dragocenost in krhkost starodavnih niti, iz katerih tke nove vzorce.

Isti vir, starodavno glasbeno izročilo domovine, pa tudi širšega Balkana, napaja tudi glasbeno ustvarjanje svetovno uveljavljenega makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega. Njegove raznolike in uspešne glasbene projekte kot rdeča nit povezuje prav mojstrsko prelivanje prvinskih ritmov in melodij v sedanjost, karizmatični glasbenik pa vse skupaj oplemeniti še z osupljivo virtuoznostjo in vrhunsko improvizacijo, odprtostjo in radovednostjo, ki ga žene k nenehnemu iskanju novih izzivov in novih poti k boljšemu, najboljšemu – perfekciji!

Projekt Fire & Ice se slednji gotovo zelo približa. A ji, na srečo, ubeži! V svetu, v katerem nam življenje vse bolj krojijo algoritmi, to popolno (beri: hladno) zaporedje ničel in enic, je prav vznemirljivost nepopolnega in nepredvidljivega tisto, po čemer hrepenimo. Izstopiti iz ponavljajočega, stopiti z zarisane linije, izgubiti se v vznemirljivosti drugačnega, neznanega. Začutiti tisti utrip srca, ki preskoči in se izgubi v valovanju zamaknjenosti.

Pridi. Začuti. Živi!
 

Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava