Skip to main content

Koliko čustev!

Otvoritev Festivala Maribor je prav posebno doživetje. Meseci priprav dosežejo vrhunec v enem samem večeru, v zraku je veliko pričakovanj, vznemirjenje je otipljivo. Zlasti letos, saj festival odpiramo z Alexandrom Gadjievom. Eden najvznemirljivejših pianistov nove generacije se na naš oder vrača ozaljšan z najuglednejšimi nagradami in priznanji ter sporedom, ki bo zagotovo navdušil obiskovalce: Chopinovim Koncertom za klavir št. 2.

Pregovorno plahi skladatelj svoji izbranki ni zmogel izpovedati ljubezni, zato je svoja najintimnejša čustva in bojazni izrazil skozi glasbo. Podobno pot je ubral Peter Iljič Čajkovski, ki je v Peto simfonijo prelil trpljenje ob dvomu vase in v svojo nadarjenost. »Popolna vdanost v usodo – v neizprosnost in neizbežnost tega, kar nam je namenila,« je zapisal v opisu. A ni vse tako črno. V temo zarežejo žarki svetlobe in razkrijejo osupljive barve, graciozne melodije pa prinesejo upanje in olajšanje.

Z istimi besedami lahko opišemo tudi vsakokratni čustveni vrtiljak ob otvoritvi. Pridite, začutite energijo, ki se bo sprostila tako z odra kot tudi v zaodrju. Občutite veselje, ki nas preveva, ko lahko svojo strast do glasbe delimo z vami in izjemnimi domačimi in tujimi glasbeniki.

Končno je tu ta trenutek. Naše glasbeno slavje se pričenja!

P.S. Priložnost za odkrivanje še globljih plasti Chopinove glasbe nam Alexander Gadjiev ponuja na recitalu v soboto, 17. septembra, saj je skladbam poljskega romantika posvetil osrednji del sporeda. Nikar ne zamudite priložnosti, pridite in prisluhnite interpretacijam, s katerimi je prepričal eno najzahtevnejših tekmovalnih žirij na svetu.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava