Skip to main content

Ključ do skrinje zakladov

»Lepo je pisati glasbo za mladino, je pa tudi velik izziv, velikanska odgovornost. Res moraš dati najboljše od sebe, saj so otroci iskreni in takoj začutijo, če ti nisi. Nobenega skrivanja ne sme biti, nobene izumetničenosti, nobenega pretvarjanja v smislu, zdaj se bomo pa šli visoko umetnost ali poslušali sodobno glasbo, ker je to pač treba poslušati, ker se spodobi. Otroci so zelo neposredni in glasba mora biti prav takšna, mora se jih dotakniti.«

Tako je skladateljica Nana Forte opisala svoja razmišljanja in ustvarjalni proces ob skladanju glasbe za po naročilu Festivala Maribor napisano glasbeno igro, ki jo podpisuje skupaj z Juretom Ivanušičem. Prepričani smo, da se v opisu najdejo vsi skladatelji, ki so kdajkoli ustvarjali za mlade poslušalce.

Vpeljati otroke in mladostnike v svet dobre glasbe je zahtevna naloga, ki terja tehten premislek, sploh ob zavedanju, kako globoko čustveno izkušnjo prinaša. Skladbe za mlado občinstvo namreč ne služijo zgolj estetskim užitkom, temveč igrajo pomembno vlogo v celostnem razvoju otroka tako po čustveni kot kognitivni in kulturni plati. Da klasična glasba doseže tudi mlada srca, pa prepoznavanje in upoštevanje vseh teh aspektov ni dovolj. Potrebnega je nekaj več. Čarovnija. Skrivnostna iskra. Ključ do skrinje zakladov, v kateri so najdragocenejša darila življenja: iskanje lepote, iskrenje uma, globočine čustev, korenine kulture, radovednost in ustvarjalnost.

Deliti te dragocene darove s svojimi otroki je naša dolžnost pa tudi užitek. Privoščite si ga! Pripeljite jih na premierno uprizoritev glasbene igre Zvezda in srce ali na Lisičice in ptičice, matinejo za dojenčke in malčke, ki ponuja preplet klavirskih miniatur in otroške poezije.

Privoščite si skupno doživetje radosti, presenečenja, čudenja in užitka ob glasbi, napisani in izvajani prav zanje. Njena čarobna moč je vabilo k transcendentalnemu, ključ do skrivnosti vesolja, ki utripa v sleherni noti. Bodite priča rojstva velike ljubezni, ki bo trajala vse življenje. Biti njen znanilec - kakšen privilegij, kakšna čast!
 

Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava