Skip to main content

Dlje od popolnosti

V časih, ko tudi do klasične glasbe lahko dostopamo kjer koli in kadar koli, saj nam digitalni glasbeni univerzum ponuja na stotine in stotine posnetkov, si še toliko bolj želimo, da bi ji prisluhnili v živo. Kako to? Odgovor je preprost: želimo si – nepopolnosti! Ob vrhunskih izvajalcih na naših odrih se perfekciji pri nastopih v živo sicer nemalokrat približamo, a vendarle te izvedbe nikoli niso brez odstopanja od absolutnega. Odmiki od popolnega, četudi običajno komaj opazni, poskrbijo za raznolikost. Zaradi njih in živega bitja srca, ki ga začutimo skoznje, je takšna glasbena izkušnja neponovljiva. Enkratna. Edinstvena. Vznemirljiva.

Prepričani smo lahko, da se bomo z Alexandrom Gadjievom, ta hip enim najbolj iskanih pianistov, popolnosti približali, kolikor je to le mogoče. In pri tem ne bomo ostali brez ničesar zgoraj naštetega. Izjemni interpret, ki slovi po intelektualni širini in analitičnem umu (resno je celo razmišljal o karieri matematika), si namreč upa seči dlje, vselej iščoč nove načine izražanja in izvirna branja dobro znanih partitur.

»Moja intuicija je tista, ki mi narekuje, kako igrati. Analitična faza študija sleherne skladbe je sicer absolutno zanimiva in informativna, a na koncu jo moraš preseči in seči dlje.«*

Izvirnost in pogum za preseganje omejitev znanega sta tisto, zaradi česar v Novi Gorici rojeni umetnik ni le eden najzanimivejših pianistov našega časa, temveč hkrati tudi odlična izbira za naš festival, ki slovi prav po tem, da zasleduje vznemirljiva, intenzivna glasbena doživetja, polna iskrenosti in srčnosti. Zato nikakor ne zamudite otvoritvenega koncerta 15. septembra, na katerem bomo prisluhnili Alexandru Gadjievu, ki bo izvedel Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21 Frédérica Chopina. Obeta se nam neponovljiva glasbena izkušnja, ki se bo dotaknila vsakogar. In ostala za vedno.

* Pianist, 2019

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava