Skip to main content

Čast in užitek

Ensemble Modern kritiki in časopisi po vsem svetu opisujejo s superlativi. Sami imajo raje izvirnost, zato se opišejo kot »radovedni zvočnik glasbe današnjega dne, brezkompromisen in poln energije, ter kot natančni estetski poliglot, ojačevalec zvočnih konceptov, ki ustvarjajo prihodnost.«

Leta 1980 v Frankfurtu na Majni osnovana zasedba izjemnih glasbenikov, ki prihajajo iz Evrope, Izraela, Japonske in Združenih držav Amerike, je demokratično združenje vrhunskih solistov. Glasbeniki namreč skupaj odločajo o umetniških projektih, partnerstvih in financah zasedbe. Tudi zato se lahko pohvalijo z izjemno širino svojega estetskega spektra, ki zajema tako orkestrske kot komorne koncerte, multimedijske in plesne projekte.

Ensemble Modern je danes brez dvoma prvo ime svetovne sodobne glasbe, cenjeno po vsem svetu. Na leto naštudirajo in izvedejo povprečno kar sedemdeset novih del, od katerih je približno dvajset praizvedb. Veliko novih del je napisanih prav zanje, dragoceni kapital zasedbe je namreč skrbno spletena in po vsem svetu razpredena mreža sodelovanj, ki jo gradijo s tesnimi in dolgoletnimi ustvarjalnimi povezavami in prijateljstvi z vodilnimi sodobnimi skladatelji. Med njimi so John Adams, Mark Andre, George Benjamin, Unsuk Chin, Peter Eötvös, Brian Ferneyhough, Heiner Goebbels, Hans Werner Henze, Heinz Holliger, Mauricio Kagel, György Kurtág, Helmut Lachenmann, György Ligeti, Cathy Milliken, Brigitta Muntendorf, Olga Neuwirth, Enno Poppe, Steve Reich, Wolfgang Rihm, Rebecca Saunders, Iris ter Schiphorst, Simon Steen-Andersen, Karlheinz Stockhausen, Mark-Anthony Turnage, Frank Zappa, Hans Zender in Vito Žuraj.

Slednji bo prispeval tudi del sporeda, s katerim eminentni glasbeniki gostujejo na našem festivalu. Koncert, s katerim bodo gostovali tudi v Frankfurtu ob Žurajevi glasbi, zajema tudi skladbe Mateja Bonina, Nine Šenk, Petre Strahovnik in Vinka Globokarja. Dragoceni presek sodobnega slovenskega glasbenega ustvarjanja lahko že danes označimo ne le za enega vrhuncev letošnjega festivala, temveč tudi kot velik poklon slovenski glasbi nasploh. Za izbrane skladatelje je izvedba dela s podpisom tako izvrstnih glasbenikov prav gotovo velika čast. Za nas, poslušalce, pa velik užitek!

 

Piše: Maja Pirš

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava