Skip to main content

Vid Kmetič

Vid Kmetič je v programu društva Hiša! Rajzefiber programski urednik Festivala sprehodov ter Mladega festivala sprehodov, poleg tega pa je zadolžen tudi za razvoj in pripravo novih turističnih proizvodov. Sodeluje pri pripravi in izvedbi Živih dvorišč, Lumine, Vilinskega mesta in Iskrenja. Delovne izkušnje si je nabiral na različnih področjih, predvsem v kulturi in kulturni dediščini. V letih 1997–2010 je sodeloval pri arheoloških izkopavanjih in nadzorih Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije – Območna enota Maribor, in sicer kot konservatorski tehnik – risar.

Pri razstavah je sodeloval kot avtor maket ali kot soavtor oziroma avtor samih razstav; omenimo vsaj lansko razstavo Vonj po ljubezni, ki sta jo pripravila z ilustratorko Samiro Kentrić.

Ukvarja se tudi s pisanjem in je avtor prispevka »Prelito črnilo« v knjigi PIRAMIDA – Grič, na katerem se je začela pisati zgodovina Maribora, ki je leta 2014 izšla pri Umetniškem kabinetu Primoža Premzla ob 850-letnici prve pisne omembe Marchburcha. Za rubriko »Nekoč« Večera v nedeljo je prispeval več kot štiridesetih člankov o preteklosti mesta Maribor in okoli sto petdeset za Večerovo prilogo Štajerc. Od leta 2020 sodeluje z Regionalnim centrom RTV Slovenija in za oddajo Dobro jutro skupaj s Katjo Treer pripravlja prispevke o mariborskih zanimivostih. Je avtor knjig Fünfek ma vas rad – pa pohano tudi, Mi, otroci socializma z našega dvorišča, Fünfek se vrača, Punce, kapo dol! ter pesniške zbirke Blues. Pripravlja knjigi Leto v mestu in Kurzschluss ter risoroman Mariborka, ki ga ustvarja skupaj z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.

Je soustanovitelj društva Trafika, ki se s svojim programom trudi oživeti spečo lepotico Trafiko ob parku.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava