Skip to main content

Življenje je v povezanosti.

»Umetnosti ne ustvarjamo zato, da bi se prikupili občinstvu, temveč zato, da občinstvu skozi umetnost ponudimo vzporedne svetove, novi univerzum, nebesa, v katerih najde zatočišče in možnost za osebnostno rast ter razvoj«.

Tako je svoj umetniški kredo opisal romunski dirigent Gabriel Bebeşelea, čigar taktirka bo odprla letošnji Festival Maribor. Spored Ognjemet ritmov in občutij, ki nam bo odkril vznemirljive vzporednice med skladbami Marija Kogoja, Franza Liszta, Georgea Enescuja in Zoltána Kodályja, je povsem v skladu z njim.

»V življenju in v umetnosti me zanimajo predvsem povezave,« nam je na festivalskem srečanju z novinarji razkril eden najbolj zanimivih dirigentov mlajše generacije. Odlična iztočnica za naše prvo, pa tudi vsa ostala festivalska druženja.

Živ stik, povezanost, druženje, skupna izkušnja in izmenjava mnenj – mar ni prav to tisto, kar smo v času zaprtih dvoran najbolj pogrešali? Festival Maribor ponuja priložnost, da se vsega naštetega dodobra naužijemo. Ne zamudite je.

 

P. S. Edino, v kar smo lahko v življenju prepričani je, da v življenju ni prav nič gotovo. To velja tudi za naš festival, še sploh, ker nastaja v tako razburkanih časih. Daniel Müller-Schott je moral zaradi nepredvidenih družinskih razlogov žal odpovedati prihod v Maribor. Kljub temu spored Vam je še všeč Brahms? ostaja nespremenjen. Na srečo imamo v svoji sredini izvrstnega in izkušenega glasbenika, ki tudi sicer redno sodeluje in nastopa s Simonom Trpčeskim. To je bolgarski virtuoz Aleksander Somov, violončelist solist Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga. Je iskan in cenjen komorni glasbenik, ki redno sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so Thomas Zehetmair, Jean-Yves Thibaudet, Tasmin Little, Boris Garlitski, John York, Nathan Williamson, Bogdana Popova, Lucy Jeal in Venera Bojkova.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava