Skip to main content

Slavimo življenje in glasbo

Ludwig van Beethoven, čigar 250. obletnico smrti zaznamujemo letos, ni mogel brez glasbe niti takrat, ko ni več slišal. Odmevala mu je v ušesih, v mislih so se mu rojevala celo nova dela. Neskončno smo mu hvaležni za to, da ni obupal in je te neslišne tone zapisal.

Nekako podobno kot velikemu skladatelju gre v teh časih nam. Ne moremo brez glasbe, in tudi ko je utišana, si jo lahko zavrtimo v mislih in se je še dolgo spominjamo, tudi brez pomoči koncertov, posnetkov ali notnih zapisov. Po dolgem času odtegnitve nam bo zato zdaj zvenela še lepše in intenzivnejše. Bo več kot zgolj navdušujoča igra tonov – predstavljala bo tudi neugasljivo veselje do življenja. Glasba bo živela, dokler živimo mi. In tako kot življenje, ki se lahko razraste iz najmanjšega plodnega koščka, se v časih, ko je koncertno življenje okleščeno, ob najskromnejši priložnosti razživi tudi glasba.

In prav to slavimo! Slavimo življenje, glasbo, vrnitev občinstva v dvorane in glasbenikov na odre. Veselimo se novih odkritij in srečanj ter v tem duhu pripravljamo Festival Maribor 2020. Glasbo ljubimo, pogrešamo jo in življenja brez nje ne sprejemamo. Potrpežljivost, upanje in prepričanje, da bo spet zazvenela brez zadržkov – to je vodilo, ki nas v teh mesecih ohranja v pogonu. To upanje ne bo zamrlo, niti če bo potrebnega še več potrpljenja; več kot dovolj ga imamo, saj vemo, da je krize vedno enkrat konec. Premagali bomo virus ter igrali in peli naprej!

Spomnili se bomo Beethovna, čigar slavnostno leto se je prelevilo v nepozabno prelomnico v novejši človeški zgodovini. Življenje piše najizvirnejše zgodbe, in tako sta se na nepredvidljiv način v programu našega festivala znašla Beethoven in mobilni telefoni. Ti so v času zaprtja javnega življenja postali naši nepogrešljivi spremljevalci, vir razvedrila, tolažbe, povezovanja in druženja, v našem primeru pa poleg tega še glasbeni inštrumenti.

Praznovali bomo, tako kot zmeraj, v najboljši družbi – s poglobljenima in izvirnima interpretoma, ki sodita med najbolj zaželene in iskane glasbenike našega časa, violončelistom Nicolasom Altstaedtom in norveško violinistko Vilde Frang. Ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Marka Letonje bomo uživali v znamenitem Brahmsovem Dvojnem koncertu. Za večer triov Ludwiga van Beethovna, čigar genij je srčika letošnjih festivalskih programov, se bo zvezdniški dvojici pridružil britanski violist Lawrence Power, ki ga kritiki slavijo kot solista in kot komornega glasbenika. Z viharnim in tenkočutnim avstrijskim duom BartolomeyBittmann bomo preizkušali meje klasične glasbe (in glasbil), s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije pa prestopili mejo med izvajalci in občinstvom. V drzni skladbi Andersa Linda za orkester in pametne telefone bomo namreč obiskovalci sodelovali kot interpreti. Če ste kdaj sanjarili o tem, da bi nastopili na klasičnem koncertu, je zdaj prava priložnost, da te sanje uresničite. Vabimo vas tudi na Lindovo interaktivno zvočno razstavo Črte, kjer glasba ne bo rasla iz not, temveč iz vašega gibanja!
Vse to in še kaj pripravljamo za letošnji Festival Maribor. Vztrajamo v upanju, da se nam boste septembra ponovno pridružili ter da bomo skupaj ustvarili in doživeli novo, nenavadno in vznemirljivo glasbeno izkušnjo!

Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa Festivala Maribor
Narodni dom Maribor

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava