Skip to main content

Pripravljeni na vse?

Kot smo že najavljali, bo letošnji festival malce avanturističen.

Že zato, ker nov korona virus še vedno suvereno vlada svetu in lahko kot vsak kronan absolutist kot bi trenil in brez slabe vesti poruši vse naše načrte in urnike. Zato vas vljudno prosimo, da redno spremljate objave na naši spletni strani in družabnih omrežjih (FB in IG). Redno in ažurno vas bomo obveščali o morebitnih spremembah urnikov ali pravil, ki veljajo za obiskovanje prireditev. In ta se, v našo in vašo smolo, spreminjajo malone tedensko.

Drugi razlog pa je naš letošnji festivalski program, ki ga je sooblikoval Simon Trpčeski, eden najzanimivejših in najbolj iskanih glasbenih velikanov našega časa ter prostora. Navdahnjen z bogastvom in kompleksnostjo glasbenega izročila Balkana, posebej svoje rodne Makedonije, je letošnji festival odel v drugačna oblačila – drzna in samosvoja, kot so prepoznavni vzorci makedonske ljudske umetnosti:

»Makedonija ima bogato dediščino, ki je globoko zakoreninjena v ljudeh, njene forme pa pomembno oblikujejo makedonsko družbo, naše socialno življenje. Lahko bi rekli, da se v okviru Evrope umeščamo med narode take imenovane 'južnjaške' mentalitete. Balkanski način razmišljanja in življenja je namreč zelo podoben italijanskemu, španskemu – vsem tem 'sončnim' narodom ter pripadnikom hispanske kulture v obeh Amerikah. Zrasel sem s to kulturo in glasbo; slednja je imela vselej pomembno vlogo na vseh družinskih dogodkih in srečanjih. Od rojstva je vtisnjena v mojo dušo, oblikovala je moj značaj in osebnost, in z leti je njen vpliv le še rasel.

Poslušalce torej čaka nekaj drugačnega. Prav gotovo bodo dobili vtis, da se soočajo z nečim novim. Ne gre za eksotiko kot tako, ničesar absolutno novega in ušesom neznanega ni v tej glasbi, a ko ji bodo prisluhnili v izvedbi klasičnih glasbenikov, ki se koncertov lotevamo precej drugače kot folklorni izvajalci, pri katerih igrata pomembno vlogo tudi gib in koreografija, bodo lahko odkrili lepoto v glasbi sami – polna je izzivov! Gotovo jih bodo navdušili zapleteni ritmi in množica njihovih variacij, saj človeka kar malce vržejo iz ravnotežja.«*

Drzen mozaik glasbenih vzorcev in ritmov ter festival, ki »vrže iz ravnotežja«?

Kot smo obljubili: avantura! Mi se je že zelo veselimo.

 

*(Presto Music, D. Smith, 2020)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava