Skip to main content

Njun pogum, naša zmaga

»Pred koncertom se vselej počutim, kakor da bi stopila na sredo avtoceste. Veš, da je to mesto, kjer ne bi smel biti. Obenem pa se počutiš kot kralj, kot nesporni vladar avtoceste. In že je tu adrenalinska eksplozija. Uživaš, kljub zavedanju, da te lahko vsak trenutek povozi drveče vozilo.«*

Vilde Frang, ki jo mediji opisujejo s pridevniki bojevita, drzna in pristna, velja za brezkompromisno umetnico, ki si upa tja, kamor si drzne le malo glasbenikov izmed današnjih klasičnoglasbenih zvezdnikov. Pogumno utira poti v neznane interpretacijske teritorije, in njena (ter naša) nagrada so nove globine glasbe. Tudi glasbe, za katero smo prepričani, da jo poznamo in nas ne more več presenetiti.

Zagotovo bo tako tudi z Brahmsovim Dvojnim koncertom, pri katerem bo ob njej na odru Nicolas Altstaedt, še en umetnik, ki zmore dovolj poguma, da brezkompromisno ostaja zvest samemu sebi. Tako kljubuje industriji, ki svoje zvezdnike vse pogosteje tišči v kalupe, ki zagotavljajo boljšo prodajo, ne pa nujno tudi boljše umetnosti.

Brezkompromisna igra, brezkompromisna vera v moč umetnosti in lastno vizijo, dvojica najvznemirljivejših glasbenikov današnjega časa.

Kdor si upa, zmaga, pravijo. V našem primeru smo zmagovalci – mi. Naša nagrada: nepozaben večer s prav posebnim, edinstvenim glasbenim genomom. Umetnikov pogum, 21. septembra.
 
*Intervju, H. Welscher, 2016, van-us.atavis.com

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava