Skip to main content

Mojstri (re)invencije

Pa smo nazaj. Težko smo dočakali trenutek, ko se naša življenja in koncertne dvorane spet odpirajo, zato komaj čakamo, da vam predstavimo letošnji festivalski program. Leto, ki je za nami, smo prebrodili s pomočjo naše večne pozitivne naravnanosti, fleksibilnosti in pripravljenosti prilagoditi se kakršnim že koli razmeram. Trdno smo odločeni, da iz vsega vselej potegnemo le najboljše.

Te iste … hm … veščine?… se skrivajo tudi v DNK zapisu enega najbolj vznemirljivih kotičkov Evrope, Balkanu. Tamkajšnji ljudje so mojstri preživetja in soočanja z vsakršnimi težavami ter izzivi, ki jih prinašata življenje in čas. Odlikuje jih edinstvena mešanica optimizma in stoičnosti, humorja in skromnosti, instinktivnosti in iznajdljivosti, ki se zrcali tudi v neverjetno bogati ter raznoliki glasbeni tradiciji. Prepredena s sinkopami in nenehnimi menjavami ritma nas ves čas preseneča in opominja, da so spremembe pač edina stalnica v življenju.   

Prav ta pogum, spontanost in neomajen optimizem smo želeli ujeti tudi v letošnji festivalski program. Čaka nas široka paleta čustev, žanrov, idej in izzivov, ki našemu umu zagotavlja polet, srcu pa pospešen utrip.

K slednjemu bo še kako pripomogel naš letošnji osrednji glasbeni gost, svetovno priznan pianist Simon Trpčeski, ki je v svoj projekt Makedonissimo uspel vtkati vso raznolikost, muzikalnost in temperament svoje domovine. Pridružil se mu bo Daniel Müller-Schott, zvezdniški violončelist, ki po besedah New York Timesa »slovi po interpretacijah, polnih zmagovite svežine in ponovnih odkritij.« Primernejšega sopotnika za naše letošnje glasbeno potovanje si torej ne bi mogli izbrati. Z nami bo tudi romunski dirigent Gabriel Bebeşelea, ki bo Simfonični orkester SNG Maribor vodil skozi vihre madžarsko in romunsko obarvanega sporeda, s podpisi Franza Liszta, Zoltána Kodályja in Georgeja Enescuja, vzhodnoevropske korenine pa bomo čutili tudi v nastopu No Borders Orchestra. Edinstvena zasedba, ki jo tvorijo na vseh koncih Balkana rojeni, a v severnoevropskih orkestrih delujoči glasbeniki, bo s projektom Ni vrnitve k normalnost ponudila brezkompromisno soočenje s post-pandemijsko prihodnostjo in nujnostjo (re)invencije našega bivanja na tem planetu, če ga želimo ohraniti.

Več o letošnjih sporedih in sodelujočih glasbenikih preberite na naših straneh. Upamo, da boste naš optimizem in pogum ob najavi festivala, kljub védenju, da nam lahko jesen pripravi tudi kakšno presenečenje, tolmačili kot dober znak. V skladu z letošnjo festivalsko temo pač nimamo druge izbire, kot da vsi ostanemo optimisti. In če se bo že kaj zgodilo, bo pač znova na vrsti (re)invencija, zato pozorno spremljajte našo spletno stran, kjer bomo morebitne spremembe nemudoma objavili. Naredili bomo vse, da bodo imeli festivalski dogodki podobo, ki bo odkljukala vsa pravila in zahteve danega trenutka, nam pa zagotavljala obilico užitkov v vrhunskih glasbenih doživetjih.

Že danes pa vam lahko z gotovostjo zatrdimo: čaka nas pogumno in drzno, a vznemirljivo in navdihujoče potovanje.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava