Skip to main content

Vashti Hunter

Violončelistka Vashti Hunter trenutno deluje v Berlinu kot solistka in komorna glasbenica. Je prva Britanka, ki je prejela nagrado na mednarodnem tekmovanju za violončelo na festivalu Praška pomlad.

Vashti Hunter je nastopala v dvorani Wigmore v Londonu, v veliki dvorani Lisztove akademije v Budimpešti, dunajski palači Schönbrunn, dvorani Molière v Lyonu, dvorani Pierra Bouleza v Berlinu itd. Kot solistka je igrala s Filharmoničnim orkestrom Kodaly iz Debrecna, komornim orkestrom Southbank Sinfonia in Filharmoničnim orkestrom iz Pilsna, in sicer pod taktirko priznanih dirigentov, kot so Gabor Tákács-Nagy, Alexander Lonquich in Antonello Manacorda.

Sodelovala je na številnih pomembnih festivalih, na primer na Festivalski akademiji v Budimpešti, festivalih v Lockenhausu in Davosu, na Heidelberški pomladi in na Festivalu komorne glasbe v Šanghaju.

Leta 2010 je z violinistom Jonianom Iliasom Kadesho in pianistom Nicholasom Rimmerjem ustanovila Trio Gaspard. Ansambel je prejel prvi nagradi na Haydnovem mednarodnem tekmovanju na Dunaju in Joachimovem v Hannovru ter redno nastopa v uglednih koncertnih dvoranah.

Leta 2020 se je pridružila madžarskemu Kvartetu Kelemen. V času epidemije so glasbeniki v sestavu pod okriljem madžarskih glasbenih legend Györgyja Kurtaga in Ferenca Radosa preučevali in posneli vseh šest Bartokovih Godalnih kvartetov. Zasedba je od takrat nastopila v Glasbenem središču v Budimpešti, Veliki dvorani Lisztove akademije, palači Esterházy v Eisenstadtu, na Festivalu komorne glasbe v Lockenhausu in v Mantovi.

Vashti Hunter je študirala v Londonu in Hannovru pri prof. Leonidu Gorokhovu in kasneje v Berlinu pri prof. Wolfgangu Emanuelu Schmidtu. Pred kratkim je postala profesorica violončela na zasebni univerzi Antona Brucknerja v Linzu, poučuje pa tudi na Univerzi v Hannovru in kot gostujoča profesorica komorne glasbe na Glasbeni šoli v Fiesolu v Italiji.

Igra na violončelo izdelovalca Testoreja iz leta 1742, ki ji ga je velikodušno posodil zasebni sponzor.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava