Skip to main content

Tilen Artač

Tilen Artač je violončelist, komik, imitator in satirik. Magistriral je na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri profesorju Valterju Dešpalju. Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Gradcu pri profesorju Rudolfu Leopoldu, komorno glasbo pa tudi pri profesorju Chiu Chouju. V času šolanja je dosegel vidne uspehe; tako je na evropskem tekmovanju Alpe – Jadran v Gorici je prejel prvo nagrado ter prvo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju. Je član klavirskega tria Tempo giusto, s katerim je osvojil prvo nagrado na državnem tekmovanju in prvo nagrado na evropskem tekmovanju v Majanu v Italiji. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal po Sloveniji in tudi v dvorani dunajskega Glasbenega združenja, v Amsterdamu, Parizu, Londonu in Dubrovniku. Kot solist je z Zagrebško Filharmonijo nastopil v veliki dvorani Vatroslava Lisinskega v Zagrebu in z orkestrom United na Festivalu Bled, igral pa je tudi z orkestrom Festivala Maribor 2012. Kot član ansambla Cellomania je sodeloval s slovitima glasbenikoma Mišem Majskim in Giovannijem Sollimo.

Od leta 2004 je član ekipe imitatorjev in ustvarjalcev radijske oddaje Radio GA - GA. Kot imitator je upodobil številne like in dal s svojim občutkom za humor tej priljubljeni radijski oddaji poseben šarm, tako da sta njegova iskriva misel in imitatorska sposobnost postali nepogrešljivi. Je zmagovalec tretje sezone šova Znan obraz ima svoj glas, najbolj gledanega šova pomladi 2016 na POP TV. Med letoma 2004 in 2010 je sodeloval v televizijski oddaji HRI-bar pod taktirko radijske in televizijske legende Saša Hribarja. V oddajah je ustvaril svojstven lik psihologinje Ifigenije, ki se je z gosti oddaje vsakokrat pogovarjala na posebno iskriv način. V vlogi sovoditelja je nastopal v raznih priljubljenih oddajah (Kdo si upa na večerjo?, Zaigraj še enkrat, sam in Poldnevnik) ter sodeloval pri zabavnih televizijskih oddajah. Kot imitator in komik sodeluje tudi v javni radijski oddaji Prizma optimizma, s katero Prvi program Radia Slovenija obiskuje slovenske kraje.

Tilna Artača ne poznamo samo po imitacijah raznovrstnih osebnosti, njegov glas je prisoten tudi v mnogih risankah (Slonček Horton, Arthur in Božiček, Smrkci, Levji Kralj, Avioni, Pošasti z univerze in Ledena doba 4). V tandemu GodArt z Juretom Godlerjem je nastopil s svetovno znanim stand up komikom, imitatorjem in igralcem v filmih Policijska akademija, Michaelom Winslowom. 

Na Miklavževem koncertu, ki ga vsako leto prireja Rotary klub, je kot solist tenorist ob spremljavi simfoničnega orkestra RTV Slovenija izvedel priredbo skladbe Gangnam style v operni obliki, ki je na YouTubu v treh mesecih dosegla že več kot milijon ogledov.

Leta 2012 je prejel nagrado Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava