Skip to main content

Mate Bekavac

Mate Bekavac je vsestranski glasbenik, svetovno uveljavljen klarinetist, dobitnik nagrade Prešernovega sklada, nagrajenec avstrijskega Ministrstva za znanost in umetnost ter zmagovalec najpomembnejših glasbenih tekmovanj po svetu. V smislu sodobnih teženj sebe ne pojmuje kot zgolj reproduktivnega umetnika, pač pa oblikuje svoje nastope kot glasbene dogodke z osebno noto, pri čemer vzpostavlja tesen stik s publiko. Kljub enoglasni hvali kritikov se ne podaja modnim smernicam v klasičnoglasbenem poslu. Raje ostaja predan, tihi iskalec ter virtuoz s posebno subtilno niansiranim zvokom, ki ne spada v svet svetlih ali temnih, francoskih ali nemških stereotipov klarineta (dosegel je popolnost v obeh sistemih), vedno v prid glasbenemu izražanju in iskrenemu posredovanju zapisane ali zakrite glasbene vsebine. Njegov repertoar sega od baročnih priredb, klasične, romantične in sodobne glasbene literature klarineta do skladb z vplivi jazza in klezmerja. Svoj širok mednarodni ugled je pridobil s svojo enkratno izvedbo lastne priredbe Fantazije Carmen, ki je dokumentirana na YouTubu.

Rodil se je leta 1977 v Ljubljani, kjer je prejel svoje prvo glasbeno izobrazbo. Šolanje je nadaljeval na Univerzi v Gradcu pri B. Kovacu, nato pa je magistriral na Mozarteumu v Salzburgu pri A. Brandhoferju. Prav tako je študiral na profesionalnem programu na glasbeni šoli Juilliard v New Yorku pod vodstvom C. Neidicha in na Konservatoriju v Parizu (CNSM) pri Michelu Arrignonu. Osvojil je nagrado Mozarteum 1992, nagrado žirije na Evroviziji v Varšavi 1994, Grand Prix na tekmovanju Yamaha na Dunaju 1994 ter tekmovanjih v Lizboni (1994), Sevilli (1995) in Beogradu (1997). Leta 1996 je bil tudi finalist tekmovanja YCA v New Yorku. Kot solist je nastopal s številnimi uglednimi svetovnimi orkestri.

Bekavčeva posebna predanost velja komorni glasbi, ki jo izvaja s solisti, kot so Gidon Kremer, Jurij Bašmet, Lynn Harrell, Heinz Holliger, Irena Grafenauer ter godalni kvarteti Arriaga, Minguet in Doric, nato Elena Baškirova, Khatia Buniatishvili, Patricija Kopačinskaja, Sol Gabetta, Nicolas Altstaedt, Claudio Bohorques, Antoine Tamestit, člani Orkestra Bavarskega radia, orkestra Metropolitanske opere v New Yorku in Londonskega simfoničnega orkestra. Sodeloval je z dirigenti, kot so M. Jansons, B. Haitink, N. Harnoncourt, K. Masur, Z. Mehta, C. Davies, N. Järvi, C. Mackerras ali C. Hogwood. Pogosto je gost na festivalih, kot so Lockenhaus, Jerusalem, Les Museiques v Baslu, Rheingau, Ludwigsburg, Dubrovniške poletne igre ali Lucerne. Kot orkestralni glasbenik je bil solo klarinetist v Evropskem komornem orkestru, v Orkestru Gustava Mahlerja in v Kraljevem orkestru Concertgebouw.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava