Skip to main content

Makedonissimo

Leta 2017 je Simon Trpčeski pričel s projektom Makedonissimo, kar lahko prevedemo kot »zelo makedonsko« in ki  je posvečen njegovim sonarodnjakom. Ideje za projekt so rasle dalj časa, zasedba pa je premierno nastopila na festivalu v nemškem mestu Ludwigsburg, kar je sovpadalo tudi z njegovo desetletnico uspešnega sodelovanja z organizacijo KulturOp, združenja za kulturo in umetnost, skupino entuziastov različnih profilov. Premierni nastop je bil plod zelo uspešnega sodelovanja Trpčeskega na tem festivalu, takrat s finskim dirigentom Pietarijem Inkinenom, ki je botroval k ponovnemu povabilu na festival in je pokazal veliko odprtosti za nov projekt.

Makedonissimo vključuje nabor makedonskih plesov in nekaj spevov, ki prispevajo k šarmu celotne instrumentalne dimenzije projekta. Trpčeski je izbor oblikoval sam, pri tem pa se je posvetoval tudi s strokovnjaki z Inšituta za folkloro Marka Cepenkova in Ansambla folklornih plesov in pesmi Tanec iz Skopja. Projekt je omogočil enkratno priložnost za sodelovanje z makedonskim skladateljem Pandejem Šahovim, ki živi in dela v Londonu. Šahov je napisal aranžmaje in jih z velikim navdušenjem oblikoval v 80 minut glasbe.

Makedonissimo vključuje kvintet, ki prispeva komornoglasben pogled na makedonsko ljudsko glasbo, v njem pa so zastopani klavir, violina, violončelo, klarinet, saksofon in kaval ter tolkala. Na svetovni premieri so ob Simonu Trpčeskem nastopili violinist Aleksandar Krapovski (zaposlen v Operi v Barceloni), čelist Aleksandar Somov (prvi violončelist Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga), klarinetist, saksofonist in kavalist Hidan Mamudov (živi in ustvarja na Dunaju) ter tolkalist Vlatko Nušev (živi in ustvarja v Skopju). Projekt je v letih 2017 in 2018 uspešno gostoval v številnih mestih in državah po Evropi, kot so Ljubljana, London (dvorana Wigmore), Liverpool, Birmingham, Varšava, Gdansk, Katowice, Szczecin, Lille, Amsterdam in Beograd.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava