Skip to main content

Mairéad Hickey

Mairéad Hickey, priznano irsko violinistko, čislajo zaradi njene očarljive izraznosti, prodornega tona in neustrašne virtuoznosti. Njena naravna sposobnost iskrene komunikacije, polne lepote in integritete, osvaja občinstva po vsem svetu.

Kot solistka je nastopila z mnogimi uglednimi orkestri, kot so Narodni simfonični orkester Irskega radia, Simfonični orkester Hessenskega radia, Narodni orkester iz Bordeauxa, Narodni orkester iz Pariza, Komorni orkester iz Württemberga, Kremerata Baltica ali Evropski komorni orkester, v nekaterih najpomembnejših koncertnih dvoranah po svetu. Njen debi v dvorani Carnegie so opisali kot »magičen, ki prodre v srce in dušo glasbe« (New York Epoch Times).

Mairéad je bila koncertna mojstrica Narodnega orkestra Pays de la Loire od leta 2021 do 2023 in je pogosto vabljena kot gostujoča koncertna mojstrica v drugih uglednih orkestrih (Narodni orkester Capitole de Toulouse, Narodni orkester Bordeaux Aquitaine, Pariški orkester ali Simfonični orkester Teatre del Liceu). Kot predana komorna glasbenica je nastopila z uglednimi glasbeniki, kot so Sir András Schiff, Tabea Zimmermann, Renaud Capuçon, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Alexander Lonquich, Steven Isserlis, Christian Tetzlaff, Pieter Wispelway ter številni drugi. Nastopila je na številnih uglednih festivalih, njena ljubezen do komorne glasbe pa jo je leta 2016 pripeljala do soustanovitve Festivala Komorne glasbe Ortús v rodnem Corku. Je prejemnica številnih uglednih mednarodnih nagrad (tretja nagrada in posebna nagrada za najboljšo interpretacijo virtuoznega dela na mednarodnem tekmovanju International Louis Spohr, prva nagrada na tekmovanju glasbene mladine v Romuniji, posebna nagrada na mednarodnem glasbenem tekmovanju v Berlinu in na Manhattnu). Hickey je violino sprva študirala na Irskem, nato v Franciji, magistrirala pa je na Akademiji Kronberg pri Mihaeli Martin. Obiskovala je mojstrske tečaje in intenzivno sodelovala z umetniki, kot so András Schiff, Gidon Kremer, Dora Schwarzberg, Elena Baškirova, Vadim Repin, Vadim Gluzman, Steven Isserlis, Christoph Eschenbach in mnogi drugi. Igra tudi na irske ljudske gosli.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava