Skip to main content

Klemen Leben

Klemen Leben je harmonikar, skladatelj, improvizator, pedagog in raziskovalec, ki verjame v sporočilnost povedne sodobne glasbe. Študiral je na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta v Weimarju v mojstrskem razredu prof. Ivana Kovala, trenutno pa je doktorski študent na Sibeliusovi akademiji za glasbo Univerze za umetnost v Helsinkih. Udeležil se je večih tekmovanj doma in na tujem, kjer je praviloma posegal po najvišjih mestih. Kot najtehtnejše velja omeniti prve nagrade v Castelfidardu, Pulju in Klingenthalu. Nagrade in ugodne kritike strokovne javnosti so mu odprle vrata na koncertne odre uglednih  prizorišč in festivalov v Evropi in severni Ameriki. Tako je muziciral v okviru eminentnih festivalov, kot so Salzburški festival, Zagrebški bienale, Slowind, Festival umetnikov harmonike Kragujevac, Ljubljana festival, in na uglednih prizoriščih, kot so Slovenska filharmonija, Cankarjev dom, Koncertna hiša v Berlinu, Semprejeva opera v Dresdnu, Gewandhaus v Leipzigu, Festivalski dvorani Baden Baden, Waldbühne v Berlin, Glasbenem središču v Helsinkih itd.

Kot solist je nastopil z orkestri, kot so Komorna simfonija iz Berlina, Praška filharmonija, Filharmonija iz Baden Badna, Simfoniki RTV Slovenija, Komorni godalni orkester SF itd., ter igral z dirigenti, kot so Christian Thielemann, Marco Armilliato, Michael Sanderling, En Shao in drugi.

Prizadeva si za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila in v ta namen sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi skladatelji. Skozi ta sodelovanja nastajajo nova dela, ki so stalnica na Lebnovih koncertnih programih in hkrati širijo repertoar klasične harmonike. Poleg originalnih del za harmoniko 20. in 21. stoletja obsega njegov repertoar v enaki meri tudi dela mojstrov iz obdobij renesanse, baroka, klasike in romantike. Poleg poustvarjanja se Leben udejstvuje tudi na področju skladanja in aranžiranja. Piše za raznorazne zasedbe, njegova dela pa so izvajana doma in na tujem. Klemen Leben je poučeval na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta v Weimarju, sedaj pa skrbi za predajanje inovativne glasbene misli na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava