Skip to main content

Jonian Ilias Kadesha

Jonian Ilias Kadeshaje zavzet komorni glasbenik, ki sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so Martha Argerich, Steven Isserlis, Patricija Kopačinskaja, Nicolas Altstaedt in Antje Weithaas. Je soustanovitelj nagrajene zasedbe Tria Gaspard, ki redno nastopa na festivalih in prizoriščih po vsem svetu. Je član Kvarteta Kelemen.

Kot solist je nastopal z Evropskim komornim orkestrom pod vodstvom sira Andrása Schiffa, s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Liverpoola, z zasedbo Sinfonietta Tapiola, s Slovensko filharmonijo pod vodstvom Aziza Šohakimova idr. Igral je v znamenitih dvoranah Wigmore in Louvre, v berlinski Filharmoniji in lyonski dvorani Molière. Pogosto koncertira z vodilnimi komornimi orkestri in redno sodeluje z Nizozemskim, Irskim in Škotskim komornim orkestrom, orkestrom Aurora in orkestrom Camerata iz Manchestra. Kadeshev koncertni repertoar je zelo širok, kar dokazuje nabor posnetkov, ki jih je posnel za založbo Linn Records, med katerimi so premierni posnetek Ciaccone Helene Winkelman ter dela Bacha, Biberja, Schnittkeja, Kurtága in Auerbacha.

Leta 2017 je ustanovil in prevzel vlogo umetniškega vodje dinamičnega komornega ansambla Caerus, ki ga sestavljajo izjemni evropski glasbeniki.

Rodil se je v Atenah in študiral na Akademiji Kronberg, kjer je leta 2020 zaključil magistrski študij, poleg tega se je izpopolnjeval pri Antju Weithaasu, Salvatoreju Accardu, Grigoriju Žislinu in Ulfu Wallinu. V Hannovru je študiral komorno glasbo pri prof. Hattu Beyerlu in se udeležil mojstrskih tečajev Ferenca Radosa, Stevena Isserlisa, Ivryja Gitlisa, Leonidasa Kavakosa in Eberharda Feltza.

Na glasbeni slog in interpretacijo violinista Joniana Iliasa Kadesha je močno vplival študij filozofije in retorike. Kadesha igra na violino izdelovalca Guarnerija del Gesù iz leta 1743 iz zasebne Princess Collection.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava