Skip to main content

Barnabás Kelemen

Barnabás Kelemen se je uveljavil kot eden vodilnih umetnikov svoje generacije in kot umetnik s prirojeno muzikalnostjo in tehnično izvedbo, ki pripada le največjim, kot so zapisali v Guardianu.

Samozavestno obvladuje ves violinski repertoar, od solističnih del do godalnih kvartetov, od del zgodnjega baroka do sodobne klasične glasbe. Izvedel je tako madžarske kot svetovne premiere del Sofije Gubajduline, Györgyja Ligetija, Alfreda Schnittkeja, Steva Reicha, Arva Pärta, Györgyja Kurtága in drugih. Redno nastopa na najuglednejših koncertnih prizoriščih, kot so newyorška dvorana Carnegie, dvorana Concertgebouw v Amsterdamu, dvorana dunajskega Glasbenega združenja, Kraljeva festivalna dvorana  v londonskem središču Southbank in berlinska Filharmonija. Je pogost gost BBC-jevega simfoničnega orkestra, Londonskega filharmoničnega in simfoničnega orkestra, Simfoničnega orkestra Berlinskega radia, Madžarskega nacionalnega filharmoničnega orkestra in mnogih drugih. Kelemen je sodeloval z dirigenti, kot so Lorin Maazel, Michael Stern, Péter Eötvös, Iván Fischer, Gábor Takács-Nagy in Zoltán Kocsis. Tudi sam je dirigent; v zadnjih sezonah je vodil Madžarski državni filharmonični orkester, Simfonični orkester iz Indianapolisa in amsterdamski Komorni orkester Concertgebouw.

Barnabás Kelemen je pogosto član žirije na prestižnih mednarodnih violinskih in komornih tekmovanjih, sam pa je ustanovil kar dve mednarodni violinski tekmovanji. Poleg tega je ustanovitelj in umetniški vodja Festivalske akademije v Budimpešti, ki jo je osnoval s Katalin Kokas, s katero sta leta 2009 ustanovila Kvartet Kelemen.

Na največjih svetovnih tekmovanjih je dosegel izjemne rezultate in prve nagrade; za svoje umetniško delo je prejel Lisztovo in Bartók-Pásztory glasbeno nagrado, Kossuthovo nagrado, ki jo podeljuje madžarski predsednik, nagrado gramophone in viteški križ reda za zasluge Republike Madžarske.

Trenutno je izredni profesor na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti in igra na violino izdelovalca Guarnerija del Gesù iz leta 1742, ki mu jo je velikodušno posodila madžarska država, ter na baročno violino, ki jo je leta 1771 izdelal Januarius Gagliano.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava