Skip to main content

.abeceda [ansambel za novo glasbo]

Delovanje ansambla .abeceda [ansambel za novo glasbo] je mogoče razumeti dvoplastno: gre za združenje glasbenikov, ki lahko delujejo kot standardna komorna zasedba, specializirana za izvajanje sodobne glasbe, obenem pa je to tudi širša platforma, vpeta v delovanje celotnega Inštituta .abeceda. V tem pogledu mladim skladateljem ponuja priložnost za ustvarjanje, preizkušanje in predstavitev in je torej nekakšen laboratorij za infrastrukturno oporo.

Dré A. Hočevar (Ljubljana, 1987) je slovenski skladatelj in raziskovalec, ki trenutno živi v Amsterdamu na Nizozemskem ter pripravlja doktorat iz kompozicije na oddelku CeReNeM na Univerzi v Huddersfieldu v Angliji. Osrednja tema njegovih raziskav in kompozicijske prakse je .meta [dinamični sistemi formacije, aplikacije in analize kognitivnega aparata]. Hočevar je umetniški vodja in ustanovitelj .abecede, Inštituta za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofije. Redno predava, vodi delavnice in seminarje s področja kompozicije, teorije in raziskav. Med njegovimi mentorji so Steve Lehman, Peter Ablinger, Joe Morris, Michael Carvin, Alexander J. Harker in Aaron Cassidy. Na Festivalu Maribor 2022 sodeluje kot mentor pri delavnicah za izvajanje sodobne glasbe.

Tilen Lebar (1993) je saksofonist, skladatelj in improvizator ter eden tistih mladih glasbenikov, ki segajo onkraj svoje prvotne vloge interpreta, inštrumentalista. Po končanem študiju na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pod mentorstvom Petra Krudra, neformalnem kompozicijskem mentorstvu Uroša Rojka na ljubljanski Akademiji za glasbo, diplomskem in magistrskem študiju saksofona v razredu Matjaža Drevenška in Mihe Rogine ter izpopolnjevanju v razredu Raafa Hekkeme in Larsa Niederstrasserja je opravil še magistrski študij kompozicije na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, in sicer v razredih Petra Adriaansza, Cornelisa de Bondta in Guusa Janssena. V Lebarjevi glasbi opazimo posebno pozornost do  individualnih inštrumentalnih tehnik in njihove barvne skladnosti, temeljito poznavanje tradicije zahodne umetne glasbe in hkrati tudi eksperimentalnih tokov. Njegova dela so bila izvedena na festivalih, kot so ISCM Svetovni glasbeni dnevi, Gaudeamus Muzieweek, Leicht über Linz, Forum Nove glasbe, ISC Svetovni kongres saksofona in Opera Forward Festival. Na 67. skladateljski tribuni Rostrum je njegovo delo Staticotion za akordeon, zvočni zapis in elektroniko v živo doseglo uvrstitev v priporočena dela med mladimi avtorji ter tudi v splošni kategoriji. Na prestižnem 28. Srečanju mladih skladateljev v Apeldoornu na Nizozemskem je pod vodstvom ansambla Orkest De Ereprijs njegovo delo Thought Echo prejelo nagrado RKST 21 in uvrstitev med lavreate. Za podiplomski študij kompozicije na Nizozemskem je prejemal štipendijo Ministrstva za kulturo  Republike Slovenije. Njegova dela so založena pri Donemusu, Inexhaustible Editions in Društvu slovenskih skladateljev. Med drugim sodeluje z ansambli Asamisimasa, Contrechamps, Oerknal, Slagwerk Den Haag in institucijami, kot so Eksperimentalni studio Jugozahodnega nemškega radia, Residentie Orkest in Nizozemska nacionalna opera in balet. 

Gašper Livk (Ljubljana, 1993) je slovenski kontrabasist in skladatelj. Med drugim je umetniški vodja sestava .abeceda [ansambel za novo glasbo] ter umetniški in programski vodja Transposition String Quarteta+. Leta 2019 je v okviru rezidence pri programu Mladi raziskovalci izdal album z zasedbo Code::Source – System 01: Presence. Njegovi mentorji so Zoran Markovič, Luka Juhart, Steven Loy in Dré A. Hočevar.

Alastair White (1988) je škotski skladatelj in pisec. Njegovi zadnji projekti so modno operni cikel WEAR, ROBE, WOAD in RUNE, ki so ga na BBC Radiu 3 opisali kot »povsem novo vznemirljivo zvrst umetnosti«, godalni kvartet za album Quadrants Vol. 3 Altius Quarteta, dokumentarna opera A Boat in an Endless Blue Sea in škotsko-jidiška kantata The Drowning Shore. Leta 2021 je založba Métier Records izdala celovečerne studijske posnetke iz cikla ROBE in WOAD. Alastair White je doktorski študent in izredni predavatelj na univerzi Goldsmiths v Londonu, kjer je organiziral interdisciplinarno konferenco o prihodnosti novega materializma »Futures of the Real«. V mednarodnem prostoru je prisoten kot predavatelj s področja muzikologije, kompozicije in politike. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava