Skip to main content

O Festivalu Maribor 2022

Odličnost in srčnost

Festival Maribor si je med domačimi in tujimi ljubitelji klasične glasbe ustvaril ugled prireditve, ki si drzne premikati meje in stopati tudi po manj uhojenih poteh, a s svojimi premišljenimi koncertnimi sporedi kljub temu poskrbi za navdušujoča glasbena doživetja, s katerimi uspešno nagovarja tako najzahtevnejše glasbene poznavalce kot tudi tiste, ki v svet klasične glasbe šele vstopajo.

Festivalska formula, ki s svojim zahtevnim iskanjem občutljivega in izmuzljivega ravnotežja med uveljavljenim in eksperimentalnim, pričakovanim in presenetljivim prinaša eklektičnost v najboljšem pomenu besede, se je izkazala za pravo. Razlog za njen uspeh je pogumno vztrajanje pri pristnosti – naj gre za razumevanje in podajanje ali pa doživljanje in sprejemanje glasbe. Težnja po poglobljenih in intenzivnih glasbenih izkušnjah, pogum za iskrenost in razgaljanje, za raziskovanje obdobij in žanrov, idej in izzivov, čustev in sobivanj – vse to poskrbi, da festival vzdržuje srčnost in iskrenost, ki z odra preskočita med občinstvo.

Takšne muzikalne neposrednosti so zmožni le izjemni glasbeniki in ponosni smo, da bodo tudi letos med nami. Na prvem mestu omenimo Simona Trpčeskega, ki je z lanskimi nastopi v vlogi festivalskega rezidenčnega glasbenika požel uspeh tako v strokovnih sferah in medijskih odzivih kot tudi pri občinstvu. Izjemni glasbenik bo letos znova poskrbel za vznemirljiva glasbena sodelovanja z mednarodno uveljavljenimi glasbenimi kolegi z zahodnega Balkana ter slovenskimi glasbeniki, s katerimi spleta intenzivna nova sodelovanja.

Ponovno bo z nami tudi Gabriel Bebeşelea.Dirigent,ki je lani navdušil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, se letos predstavlja z izjemnim Transilvanskim državnim filharmoničnim orkestrom in sporedom, ki obljublja razkošje melodij, ritmov in temperamentov s podpisi Béle Bartóka, Zoltána Kodályja in Györgyja Ligetija, poleg teh pa še z redko slišanim draguljem, Beethovnovim Koncertom za violino, violončelo, klavir in orkester.

Po petih letih se na naš oder vrača pianist Alexander Gadjiev, čigar mednarodna kariera je po uspehu na mednarodnem pianističnem tekmovanju F. Chopin in laskavem naslovu »BBC-jev umetnik nove generacije« lani doživela meteorski vzpon. Na festivalu ga bomo pozdravili dvakrat, in sicer na otvoritvenem koncertu s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod vodstvom dirigentke Gianne Fratta, kjer mu bomo prisluhnili v Koncertu za klavir in orkester št. 2 Frédérica Chopina, ter na recitalu, kjer se bosta trem Chopinovim skladbam pridružila Fantazija Roberta Schumanna in Spev za varstvo zemlje sodobnega ameriškega skladatelja Kyla Ganna.

Z bleščečo mednarodno kariero se lahko pohvali še ena slovenska festivalska gostja, Nika Gorič. Priljubljena mariborska sopranistka bo nastopila na koncertu z naslovom Nova prijateljstva. Če omenimo, da bodo ob njej na odru še Simon Trpčeski, violinist Benjamin Ziervogel in violončelist Gal Faganel, na sporedu pa ob klavirskem triu Josepha Haydna in Johannesa Brahmsa tudi samospevi Karla Jeraja, Johannesa Brahmsa, Clare Schumann in Gustava Mahlerja, potem je jasno, da bo druženje, ki ga najavlja naslov, zares dragoceno.

Nika Gorič bo za glasbo in petje navdušila tudi naše najmlajše občinstvo. Skupaj z Adriano Magdovski sta za dojenčke in malčke pripravili koncert Zapoj z mano, tradicionalno matinejo v čudovitem ambientu Viteške dvorane Pokrajinskega muzeja Maribor. Za družine z otroki od petih let dalje pa bomo poskrbeli s tolkalnim sekstetom Louie's Cage Percussion in hudomušno glasbeno dogodivščino Bumtastično.

Ob skrbi za mlade poslušalce Festival Maribor vselej poskrbi tudi za mlade glasbene talente. Tokrat smo na festivalski oder povabili dvojico mariborskih glasbenih upov: violončelista Ariela Veija Atanasovskega in violinistko Zalo Frangež.

Več o letošnjih sporedih in sodelujočih glasbenikih si lahko preberete na www.festivalmaribor.si. Prepričali se boste, da nas med 15. in 24. septembrom znova čaka festival, poln poleta in vznemirljivih glasbenih trenutkov, zaznamovanih z odličnostjo in srčnostjo!

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava