Skip to main content

Trans: Gitana

Sárközy Band
Lajos Sárközy ml., 1. violina
Lajos Sárközy st., 2. violina
Gyula Bóni, viola
Rudolf Sárközy, kontrabas
Gyula Csík, cimbale 

Dvorana generala Maistra, Narodni dom Maribor

Tradicionalna madžarska in romska glasba

 

Skupina romskih glasbenikov pod vodstvom Lajosa Sárközyja ml. predstavlja izvirno stičišče glasbene tradicije madžarskih Romov in najvišjih poustvarjalnih standardov, ki jih prispeva izurjenost v klasični glasbi. Skupina neguje madžarsko in klasično glasbo in pri tem predstavlja nove barve, ki jih ni izvajala še nobena madžarska romska skupina.

To dvojnost na svojski način uteleša Lajos Sárközy ml. Violinistični virtuoz se je rodil v Budimpešti v družini sedmih generacij glasbenikov, zato mu je bila violina tako rekoč položena v zibelko. Pri trinajstih letih je bil sprejet v razred za izjemno nadarjene na ugledni Univerzi za glasbo Franza Liszta, pri petnajstih pa je zmagal na madžarskem jazz tekmovanju za violiniste »Gábor Radics« ter prejel vabilo za koncertnega mojstra enega najuglednejših madžarskih orkestrov, Nacionalnega filharmoničnega orkestra, kjer je imel priložnost sodelovati z madžarsko legendo klasične glasbe, Zoltánom Kocsisom. Leta 2015 je bil izvoljen še za vodjo Ciganskega filharmoničnega orkestra, nato pa se je podal na turnejo po ZDA s saksofonistom zasedbe Rolling Stones, Timom Riesom. Njegova glasbena pot je brez primere in tako tradicionalni romski kot tudi klasični evropski glasbi odpira nove interpretativne izzive.

Vse to se zrcali v nastopih skupine Sárközy, ki s svojo nevsiljivo virtuoznostjo in razkošjem panonskih občutij navdušuje vedno več poslušalcev tudi zunaj svoje domovine.

Vstopnice: 15 € / upokojenci 12 € / študenti, dijaki, invalidi 7,50 € / otroci 5 €

Pričetek prodaje vstopnic: 9. julij 2024.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava