Skip to main content

Slovanski umami

Simfonični orkester SNG Maribor
Mate Bekavac, dirigent
Barnabás Kelemen, violina
Katalin Kokas, viola

Dvorana Ondine Otta Klasinc, SNG Maribor

Max Schönherr, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák

Otvoritveni koncert

V koprodukciji s SNG Maribor.

 

Otvoritveni koncert Festivala Maribor 2024 odpira vrata v glasbeni svet, ki ga bo skozi festivalske koncerte pred nami razgrinjal Mate Bekavac.

Bekavac ob tem zapiše: »To je glasba o staroselcih, domačinih, izseljencih in predvsem himna domotožju in nostalgiji ter slavospev slovanski duši v obliki velike solze.

Glasbeni poet Dvořák je na začasnem delu v Ameriki spretno ponotranjil zven korenin novega sveta in ga prepletel z glasbo slovanske folklore. Simfonija iz Novega sveta ima lahni pridih črnskega spirituala in indijanskih obrednih ritmov, v večji meri pa je to glasba s češkim pečatom, v kateri je moč začutiti slovo in žalost, ki sta tako značilna za češko in nasploh slovansko glasbo.

Zvoki lastne dežele, folklore ...

Tudi Maribor je imel svoj Novi svet (priljubljeno restavracijo), so bili pa češki glasbeniki tisti, ki so v veliki meri zaslužni za razvoj glasbe in kulturne dediščine na Slovenskem.

Dvořáku je podoben Max Schönherr, pozabljeni mariborski rojak in potomec znane glasbene družine.« Schönherr se je zapisal lahkotnejši muzi, se preselil na Dunaj in si tam ustvaril kariero kot ugledni kapelnik in cenjeni poznavalec operete in del dinastije Strauss. Bekavac meni, da je »v njegovih delih čutiti tudi nekaj Schubertovega in Dvořákovega. V več zbirkah je združil avstrijsko folkloro, vaške in meščanske plese ter se s tem poklonil koreninam svoje domovine.«

In ko prispemo do Dunaja, Mozart ni več daleč. »Po moji oceni je drugi stavek Mozartove Sinfonie concertante najbolj slovansko obarvan izmed vseh njegovih skladb, s čimer zaokroži in poveže zgodovinsko prepletene glasbene korenine naše geografske sredine.«

Iz te sredine izhajata tudi madžarska godalca Barnabás Kelemen in Katalin Kokas, ki bosta ob izvajanju Mozartove glasbe obudila njeno srednjeevropsko žlahtnost in jo pozlatila z virtuoznim bliščem.

Vstopnice: 24 € , 21 € / upokojenci 19,20 € / študenti, invalidi 12 € / otroci 5 €.

Pričetek prodaje vstopnic: 9. julij 2024.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Koncert za izven in imetnike abonmaja Simfoničnega orkestra SNG Maribor 2024/2025. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava