Skip to main content

Backi iz klavirja

Andrej Hočevar, avtor glasbe, basovska kitara; Aleksandra Ilijevski, vokal; Justin Durel, bendžo; Rok Zalokar, klavir

Dvorana generala Maistra, Narodni dom Maribor

Koncert uglasbene poezije za otroke od 5. let dalje.

V sodelovanju z Drugo godbo 2021.

Na prvi pogled se zdi, da se pod pokrovom klavirja skrivajo samo strune in kladivca. Toda če dobro pogledaš, vidiš, da se tam prekopicavajo tudi nekakšne glasbene bolhe. To so backi.

Backi so pisana druščina pravljičnih bitij, zaljubljenih v glasbo, ki najraje od vsega razgrajajo in nagajajo. Nekateri so majhni in kosmati, drugi beli in puhasti. Če jim pozorno prisluhneš, te povabijo v zgodbe o svojih vragolijah: na potep skozi čudežni gozd, kjer srečajo zlobnega škrata, ali globoko v morje, kjer živi riba, ki ima v ustih namesto zob kar glavnike. Zvečer vsi backi pridrvijo v sovino krčmo, kjer do jutra naročajo čaje, kačje strupe in še kaj. Nekateri se stepejo že na pragu, a večina domov vendarle varno prispe po vseh štirih.

Backi iz klavirja so nastali z željo po novi koncertni ponudbi za otroke na pobudo Druge godbe in v produkciji Vodnikove domačije, ki išče poti, kako dobro literaturo približati raznolikemu občinstvu. Koncert je nastal na podlagi izbrane otroške poezije znanih in manj znanih avtorjev: 

Jure Jakob: Škrat
Jure Jakob: Medved in Miša
Vinko Möderndorfer: Backi za lahko noč
Dušan Radović: Lev (prev. Ivan Minatti)
Slavko Jug: Vesela riba
Milan Dekleva: Dodo
Saša Vegri: Krčma pri sovi Bumbi

Otroci se bodo prepustili melodijam, odkrivali pravljične svetove backov in se zabavali ob njihovih vragolijah, odrasli pa bodo morda prepoznali glasbene vzorce in uživali v domiselnih sopostavitvah, saj backi iz klavirja nenehno širijo tudi svoja lastna glasbena obzorja. 

Koncert je namenjen otrokom od 5 let naprej.

Produkcija: Zavod Druga godba in Divja misel / Vodnikova domačija Šiška

* Vstopnine ni, vendar je zaradi omejenega števila mest potrebna predhodna rezervacija na vstopnice@nd-mb.si.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava